Festival Lent poteka že 19. leto zapored. Foto: BoBo
Festival Lent poteka že 19. leto zapored. Foto: BoBo
Lent
Eden vsakoletnih vrhuncev Lenta je tudi ognjemet. Foto: MMC RTV SLO
Na Lentu tudi velikan reggaeja Jimmy Cliff

Med vrhunci bodo že tradicionalno mednarodni folklorni festival Folkart, ognjemet in nastopi številnih glasbenih gostov, med katerimi se kot največjo zvezdo omenja legendo reggaeja Jimmyja Cliffa.

Program letošnjega Lenta si lahko pogledate tukaj.

Festival Lent, ki letos poteka že 19. leto zapored, velja za največji slovenski festival na prostem in enega največjih poletnih festivalov v Evropi. Z nekaj manj kot sto dogodkov na mariborskem nabrežju Drave leta 1993 se je razširil na okoli 450 dogodkov po celotnem mestu, ki jih je lani obiskalo več kot pol milijona ljudi.

Prvi večji dogodek: gala koncert s 300 gosti
Uradno se bo festival začel ob 11. uri z dvigom festivalske zastave na Grajskem trgu, prvi večji dogodek pa bo zvečer, ko bo na plavajočem glavnem odru gala koncert s 300 gosti - moči bodo združili pihalni orkester, osem zborov ter dva solista.

Vsak dan se bodo čez dan vrstile dejavnosti za otroke in športne dejavnosti, zvečer pa koncerti, gledališke predstave in drugi nastopi. Med glasbenimi gosti prihajajo Monster Magnet, Asian Dub Foundation, zvezdnika Rolling Stonesov Darryl Jones in Will Calhoun, Living Colour v zasedbi Black Storm Raiders in The Zawinul Sindicate, Dweal, Urban & 4, Jinx, Cubismo, Uroš Perić z orkestrom, Vlatko Stefanovski s trubači ter stalni gosti Vlado Kreslin, Adi Smolar ter Slon in Sadež.

Našlo se bo nekaj za vsakogar
Ljubitelji džeza bodo prišli na svoj račun na Jazzlentu, Naskov dvorec je rezerviran za stand-up ter Dvorana Union za klasično glasbo. Novo prizorišče je pravkar obnovljeni Trg Leona Štuklja, kjer bo najverjetneje zaživelo ulično gledališče. Novost je tudi oder Creative Underground v Zavodu Udarnik, namenjen elektronski glasbi.

Po besedah direktorja Narodnega doma Vladimirja Rukavine, ki vodi festival, "vedno odlični" in najbolj množično obiskan folklorni festival Folkart tudi letos ne bo razočaral. V Maribor bodo prišli folkloristi iz Čila, Kalmikije, Bolgarije, Nepala, Irske, Hrvaške in Slovenije.

Pri pripravi letošnjega festivala so upoštevali pripombe iz preteklih let in spremenili urnike dogodkov na posameznih odrih, tako da si bo mogoče ogledati več prireditev v istem večeru, in spremenili ozvočenje, da bi pomirili okoliške prebivalce. Nekaj kritik je bilo tudi na račun dogajanja v Mestnem parku, kjer čez dan organizirajo aktivnosti za otroke, a Rukavina vsem domnevno zaskrbljenim za naravo odgovarja, da je takšno dogajanje poleti značilno tudi za druge evropske parke.

Stojnice s hrano ostajajo, prihaja tudi Sladolent
Sporne stojnice s hitro pripravljeno hrano ostajajo, letošnji Lent pa prinaša še festival ulične prehrane Sladolent. Šest vrhunskih slovenskih kuharjev bo ustvarilo in v devetih predstavah ponudilo obiskovalcem dvanajst novih slovenskih jedi, pripravljenih posebej za festival in prehrano na ulici v okviru projekta evropske prestolnice kulture prihodnje leto.

Festival Lent je zastavljen v enakih finančnih okvirih kot lani. Njegov proračun znaša 2,5 milijona evrov, glavni generalni pokrovitelj pa je že od vsega začetka Nova KBM. Veliko dogodkov je brezplačnih, za ostale pa je treba imeti t. i. popotni list, ki stane 22 evrov.

Na Lentu tudi velikan reggaeja Jimmy Cliff