Med prvimi imeni letošnjega Szigeta bodo britanski The Prodigy. Foto: EPA
Med prvimi imeni letošnjega Szigeta bodo britanski The Prodigy. Foto: EPA

Bogata multikulti ponudba in umeščenost v Budimpešto, ki že tako slovi kot ena svetovnih hedonističnih prestolnic, sta le dve posebnosti, ki delata Sziget vsako leto bolj mikavnega. Toda zapleta se pri sami organizaciji. Najprej so organizatorjem povzročile sive lase lokalne oblasti, ki so njihove vloge začasno odložile, saj naj bi prišlo do navzkrižja interesov, piše madžarski dnevnik Magyar Nemzet.

Zdaj so organizatorji festivala tri tedne pred začetkom v pravi tekmi s časom s pridobivanjem vseh potrebnih dovoljenj. Med drugimi so še vedno brez dovoljenja za postavitev 30 metrov visokega stolpa v središču festivalskega prizorišča, je še poročal Magyar Nemzet.

A glavni organizator festivala Karoly Gerendai miri javnost, da vse poteka po načrtih in da nekaterih dovoljenj niti ne morejo dobiti, dokler ne bo postavljena vsa festivalska infrastruktura. "Vse konstrukcije na festivalu Sziget, tudi odri in stolp, so načrtovane v skladu s standardi EU," je povedal Gerendai za MIT.

Letošnji festival Sziget bo potekal od 8. do 14. avgusta. V šestih dneh bo (samo na glavnem odru) gostil glasbenike, kot so Judas Priest, Interpol, Pulp, La Roux, Good Charlotte, Kasabian, the Chemical Brothers, Skunk Anansie, The Prodigy, Kate Nash, Kaiser chiefs, 30 Seconds To Mars, The National, Manic Street Preachers in White Lies.