Turneja MDNA jo je vodila po Severni in Južni Ameriki, Evropi in Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Turneja MDNA jo je vodila po Severni in Južni Ameriki, Evropi in Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Madonna
Nad pomisleki malavijskih oblasti je razočarana, saj pravi, da ne razume, zakaj tako dvomijo v njeno dobrodelno delo. Foto: EPA

Rihanna, Lady Gaga, Taylor Swift in druge se lahko veliko naučijo od zimzelene zvezdnice. Madonnini koncerti na turneji MDNA so bili vsi po vrsti razprodani, kljub precej zasoljeni ceni vstopnic, a "Madge", kot jo imenujejo nekateri mediji, očitno še vedno zna svoje poslušalce prepričati tako s pesmimi kot z nastopom.

To je bila sicer njena deveta koncertna turneja, med katero se je prvič ustavila v Združenih arabskih emiratih, Ukrajini, Kolumbiji in na Škotskem. 305 milijonov dolarjev zaslužka pomeni, da se je uvrstila na deseto mesto najuspešnejših turnej vseh časov, z njo pa je prehitela tudi turnejo Celine Dion z naslovom Taking Chances, ki je bila do zdaj na drugem mestu po donosnosti med ženskimi izvajalkami. Ženski primat pa drži prav Madonna, in sicer s prejšnjo turnejo Sticky & Sweet.

"Je kulturna ikona"
Za najuspešnejšo turnejo lanskega leta bo pevka tudi nagrajena, in sicer na podelitvi Billboardovih nagrad, ki bo 19. maja potekala v Las Vegasu. Uredništvo revije je dejalo: "Madonna je ena najuspešnejših in najvplivnejših oseb v svetu zabave vseh časov. Ona je več kot glasbena izvajalka, je kulturna ikona."

Madonni je sicer v dolgoletni karieri na Billboardovih lestvicah uspelo že marsikaj. Tako drži rekord po največjem številu pesmi, ki so se uvrstile med top 10 singlov - pevka jih je ustvarila kar 38, poleg tega se redno uvršča na lestvico plesnih uspešnic ter na tisto, ki šteje uspešnost prodanih albumov.

Na omenjeni prireditvi bodo posebej glasno zaploskali tudi Princeu, ki mu bodo podelili nagrado za "ikono", za najbolj prilljubljenega izvajalca - to nagrado podelijo poslušalci -, pa so kandidati Justin Bieber, Taylor Swift in Bruno Mars.

Vključiti več deklet v šolanje
Poleg glasbene kariere je verjetno malo znano, da je Madonna tudi zagnana zbirateljica umetnin. V torek je tako prodala sliko francoskega slikarja Fernanda Legerja, za katero je prejela kar 7,16 milijona dolarjev. To vsoto denarja bo namenila neprofitni organizaciji Ray of Light Foundation, ki pomaga pri izobraževanju deklet v državah tretjega sveta.

54-letna zvezdnica, ki je mati štirih otrok, med katerimi sta tudi dva posvojenca iz Malavija, sicer želi v tej revni afriški državi zgraditi deset šol, a projekt spremljajo protesti domačinov.