V Beogradu so bili s koncertom kar zadovoljni, saj so, kot pravijo, dobili natanko tisto, kar so pričakovali. Foto: EPA
V Beogradu so bili s koncertom kar zadovoljni, saj so, kot pravijo, dobili natanko tisto, kar so pričakovali. Foto: EPA
Madonna
Madonna je turnejo Sticky and Sweet začela 23. avgusta 2008, na njej pa promovira svoj zadnji album Hard Candy. Foto: EPA
Madonna
V primerjavi z nastopom v Budvi je Madonna v Beogradu zaslužila več kot milijon evrov manj. Foto: EPA

Kot piše srbski Blic, je Madonna v Beogradu pripravila "dveurno žurko in dokazala, da jo z razlogom imenujejo kraljica popa". Koncert se je sicer začel z enourno zamudo, ker je, kot so pojasnili organizatorji, pevka želela ogreti vzdušje in spodbuditi občistvo k temu, da jo pričaka še z večjim navdušenjem.

Koncert se je nato začel natanko ob 22.03, piše Blic, in sicer s pesmijo Candy Shop z njenega zadnjega albuma Hard Candy, ki ga predstavlja v okviru turneje Sticky & Sweet. Nato je pevka pozdravila 30.000-glavo množico in nadaljevala s skladbo Human Nature.

Nastop začinila z vročim poljubom
S pesmijo Vogue je nato končala prvega od štirih delov koncerta, se mimogrede preoblekla v opravo navijačice in nadaljevala s skladbo Holiday. Počasi se je začelo prebujati tudi občinstvo, ki je skoraj ponorelo, ko je Madonna pesem She’s Not Me začinila s sočnim poljubom z eno od članic spremjevalne skupine.

Srbski glasbeni kritiki so sicer s koncertom zadovoljni - kot piše Blic, so v Beogradu od Madonne dobili tisto, kar so pričakovali - vizualni spektakel, veliko barv in glasbo za vse okuse. Izvajanje pesmi sicer ni bilo nič posebnega, a od Madonne tudi niso pričakovali neverjetnih glasovnih sposobnosti, še pišejo.

Koncert prinesel 2,1 milijona evrov
Sicer pa je Madonna za svoj beograjski nastop po neuradnih podatkih dobila manj, kot za svoj lanski koncert v črnogorskem mestu Budva. V Črni gori je namreč v žep pospravila 3,3 milijona evrov, z nastopom v Beogradu pa je zaslužila le 2,1 milijona evrov. Ob tem velja omeniti, da to še zdaleč ne pokrije vseh stroškov megalomanskega koncerta - kot je znano, so opremo pripeljali v 90 priklopnikih, oder in koncertno prizorišče pa je 600 ljudi pripravljalo več dni. Nič nenavadnega torej, da so si organizatorji premislili in odpovedali njen koncert v ljubljanskih Stožicah.

Razkošje za pevko in njeno hčerko
Z Madonno je v Srbijo prispela tudi njena spremljevalna ekipa in njena 12-letna hčerka Lourdes, ki mamo spremlja na večini koncertov turneje Sticky & Sweet. Beograjčani so morali za Lourdes zagotoviti posebno (razkošno) prikolico, ki je morala biti opremljena s klimatsko napravo, veliko televizijo, glasbenim stolpom in hladilnikom, da bi se dekle med maminim koncertom počutilo kar se da domače.

Za pevko in njeno ekipo so morali organizatorji zagotoviti dostop do spleta za 200 ljudi, priskrbeti so morali deset vozil za golf, v katerih se je osebje prevažalo po zakulisju, Madonna pa je postavila tudi posebne zahteve za kuhinjo: ta je morala biti velika 600 kvadratnih metrov, v njej pa je hrano pripravljalo Madonninih 16 osebnih kuharjev. Madonna je zahtevala tudi, da so po zakulisju namestili številna velika ogledala, skupaj z opremo pa so v Beograd pripeljali tudi posebno dvorano za fitnes.

Številni protesti in zapleti
Serijo Madonninih koncertov po srednji in vzhodni Evropi sicer spremljajo številni protesti - v Pragi so podpisovali peticijo proti njenemu nastopu (podpisalo jo je 3.000 ljudi), saj so se bali, da bo koncert mestu prinesel le prometni kaos in ogromno hrupa. V Varšavi na Poljskem se je zbrala skupina nacionalistov, ki si je prizadevala, da bi koncert odpadel, saj so prepričani, da je Madonna "kriptosatanistka", ki žali katoliško vero. Poleg tega je nastopila prav na dan Marijinega vnebovzetja, kar je še bolj razburilo tamkajšnje vernike.

Bolgarska pravoslavna cerkev pa je pred dnevi rojake pozvala, naj bojkotirajo koncert popikone v Sofiji. Nastop je "žalitev krščanskih vrednot", saj je koncert napovedan prav na 29. avgust, ko pravoslavni verniki po julijanskem koledarju praznujejo Marijino vnebovzetje.