Abba: iz razpada dveh parov se je rodilo nekaj najbolj popularnih pop himen vseh časov. Foto:
Abba: iz razpada dveh parov se je rodilo nekaj najbolj popularnih pop himen vseh časov. Foto:
Abba so še vedno priljubljeni.
Waterloo skupine Abba je Evropa izglasovala za najboljšo pesem v 50 letih Evrovizije.

Leta 2008 bo v Stockholmu vrata odprl muzej, posvečen zgolj in samo največjemu izvoznemu artiklu švedske popkulture, skupini Abba. Razstavljene bodo predvsem njihova legendarna (in z bleščicami radodarno okrašena) oblačila in njihovi inštrumenti in rokopisi besedil nekaterih pesmi. "Lepo je, da se je še kdo pripravljen spoprijeti z našo glasbeno preteklostjo," so bili v izjavi za javnost zadržani člani skupine, ki je razpadla že daljnega leta 1982, albume pa še danes prodaja v takem številu, kot da se to ne bi nikoli zgodilo. Baje sta bili potrebni dve leti, da sta organizatorja, Ulf in Ewa Westman, vse prepričala, da je ustanovitev muzeja dobra ideja.

Če imajo muzej lahko Beatli ...
Zakonca Westman sta na idejo prišla, ko sta v Liverpoolu obiskala muzej skupine The Beatles. Županja Stockholma se je z njunim predlogom strinjala, češ da je muzej izrednega pomena za prebivalce Stockholma in za promocijo mesta v tujini. Napoveduje tudi, da bo muzej obiskalo pol milijona ljudi na leto.

Benny Andersson, Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog and Anni-Frid Reuss - štiri polovice dveh razpadlih parov - bodo muzeju podarili nekaj svojih predmetov, drugače pa s projektom niso povezani.