Koncertno prizorišče v bližini mesta Merida ima 6.000 sedežev, ki so po navadi 90-odstotno zasedeni. Za vstopnice je treba odšteti od 80 do 800 dolarjev. Foto: Reuters
Koncertno prizorišče v bližini mesta Merida ima 6.000 sedežev, ki so po navadi 90-odstotno zasedeni. Za vstopnice je treba odšteti od 80 do 800 dolarjev. Foto: Reuters
Elton John
Elton John bo kljub nesreči zabaval Mehičane. Foto: EPA

Poškodovani so bili trije delavci, dva so iz bolnišnice zaradi manjših poškodb že odpustili, enega pa zaradi zlomljenega noge tam zadržali. Popzvezdnika med nesrečo ni bilo zraven, iz mehiškega Državnega inštituta za antropologijo in zgodovino pa so sporočili, da bo sobotni koncert kljub tragičnemu dogodku potekal. Dodali so še, da se 1.200 let stare ruševine med nesrečo niso poškodovale.

Uničevanje dediščine zaradi zabave?
Med odrom in znamenitimi majevskimi piramidami ter templji, ki ležijo na polotoku Jukatan, so že prej določili varnostno razdaljo prav zato, da bi se nesrečam, kot je zrušitev osvetlitvene konstrukcije, uspešno izognili. Konstrukcija načeloma služi kot ogrodje za žaromete in drugo tehnično opremo. Pri popravilu so na posvet povabili zunanje tehnološke strokovnjake, ki so zrušeno konstrukcijo pregledali ter zagotovili njeno varno popravilo in ponovno namestitev.

Nekateri prebivalci prestolnice Cuidad de Mexico so že prej nasprotovali prirejanju koncertov med ruševinami, saj trdijo, da množične prireditve znižujejo zgodovinski ugled in uničujejo kamnite zgradbe. A prireditelji koncertov se ne dajo prepričati in so že napovedali, da je njihova naslednja izbira za nastop britanska legenda Paul McCartney.

Koncerti med ruševnimami postajajo tradicionalni
Od Pavarottijevega nastopa leta 1997 se je na odru prizorišča Chichen Itza zvrstilo že več koncertov. Leta 2008 je 4.000 poslušalcev navdušil tenorist Placido Domingo, lani pa je nastopila britanska sopranistka Sarah Brightman.

Ruševine Chichen Itza so bile leta 2007 vključene med sedmih novih čudes sveta.

V podobni nesreči 16. julija lani v Marseillu v Franciji sta umrla francoski in britanski delavec, še osem ljudi pa je bilo ranjenih, ko se je zrušil del odra, ki so ga postavili za nastop ameriške popzvezdnice Madonne.