Michael Rose se je na sceni pojavil v drugi polovici 70. let prejšnjega stoletja. Foto: Kino Šiška
Michael Rose se je na sceni pojavil v drugi polovici 70. let prejšnjega stoletja. Foto: Kino Šiška

Rose, ki je od sredine 70. let sodeloval z vsemi vidnejšimi člani reggaeskupnosti, je z zasedbo Black Uhuru leta 1985 prejel prvi reggae grammy za ploščo Anthem. Z njegovim koncertom se v Šiški obeta kronološki pregled reggaeja "skozi prizmo žive legende", so zapisali organizatorji.

Kmalu po izidu plošče Anthem so se člani skupine Black Uhuru razšli, Rose pa je za nekaj časa sklenil kariero. Že na začetku 90. let se je vrnil na glasbene odre in posnel niz singlov z gigantoma Sly & Robbie, ki so pozneje izšli v obliki albuma Sly And Robbie presents: Mykall Rose - The Taxi Sessions.

Danes Rose velja za enega izmed predstavnikov reggaeja, čigar korenine segajo v čase Boba Marleyja. Uspešno je prebrodil vsa obdobja reggaeja, ki so sledila, in se močno zasidral tudi v dancehallu, vendar vseeno ostaja zvest svoji tradiciji.

Pred petkovim koncertom bodo občinstvo v Ljubljani ogrevali domači Siti Hlapci, ki so tik pred novim letom izdali tretjo ploščo, na kateri se zopet predstavijo v tradicionalni roots maniri. Na odru jim bodo družbo delali tudi tržaški Makako Jump, ki v nasprotju s Hlapci v svoj reggae vnašajo nekoliko več elektronike, vendar se držijo "jamajških" okvirjev. Tudi oni bodo predstavili material s pred kratkim izdanega albuma Munchies.