Njegovo življenje je bilo upodobljeno tudi na velikem platnu. Foto: AP
Njegovo življenje je bilo upodobljeno tudi na velikem platnu. Foto: AP

Pred dvema desetletjema je umrl Johnny Cash, ki se ga je prijel vzdevek mož v črnem, kakor se glasi tudi ena od njegovih uspešnic Man in Black. Rodil se je 26. februarja 1932 staršem, ki sta delala na plantaži bombaža v Dyessu v Arkansasu in že kot petletnik delal na bombažnih poljih ob popevanju gospela. Močno ga je zaznamovala smrt starejšega brata Jacka, ki je umrl v tragični nesreči z žago. Ob poslušanju duhovne glasbe družine Carter, bluesovske pevke Sister Rosette Tharpe in skladb Jimmyja Rogersa je pri 12 letih začel pisati svoje pesmi.

Leta 1980 so ga sprejeli v Hišo slavnih country glasbe. Foto: AP
Leta 1980 so ga sprejeli v Hišo slavnih country glasbe. Foto: AP

Leta 1955 je vstopil v Sun Studios v Memphisu, kjer sta snemala tudi Elvis Presley in Jerry Lee Lewis, in kmalu zaslovel. S svojimi odločnimi akordi in glasom, ki je z leti postal temačen in globok, je prepeval preproste skladbe o zlomljenih srcih, vsakdanjem boju za preživetje, trpljenju in odrešitvi. Pozneje, ko se je bojeval z zasvojenostjo z mamili, se je zatekal v religijo in duhovno glasbo. Znana sta njegova koncerta za zapornike v razvpitih zaporih San Quentin in Folsom, ki ju je izdal tudi na plošči.

Z June sta skupaj tudi nastopala. Foto: AP
Z June sta skupaj tudi nastopala. Foto: AP

Glasbeno sceno je zaznamoval s svojim prepoznavnim globokim glasom ob kitarski spremljavi. Večino svojih skladb je napisal sam, med njimi tudi uspešnice, kot so Folsom Prison Blues, Hurt, I Walk the Line in Ring of Fire.

Med njegovimi zadnjimi ploščami je izjemen sprejem doživela serija interpretacij klasičnih komadov popularne glasbe z naslovom American Recordings, ki jo je s pomočjo producenta Ricka Rubina začel ustvarjati leta 1994.

Leta 1980 so ga sprejeli v Hišo slavnih country glasbe, 12 let pozneje še v Hišo slavnih rock and rolla. Prejemnik 14 grammyjev je prodal več kot 90 milijonov plošč.

Med letoma 1954 in 1966 je bil poročen z Vivian Liberto, s katero sta imela štiri hčerke – Rosanne, Kathy, Cindy in Taro. Leta 1968 pa se je v zakon podal z domnevno ljubeznijo njegovega življenja, glasbenico June Carter Cash. Leta 1970 se jima je rodil sin John.

Johnny Cash je umrl manj kot štiri mesece po ženini smrti – v bolnišnici v Nashvillu za posledicami hude sladkorne bolezni v 72. letu starosti. Njegovo življenje je bilo upodobljeno tudi na velikem platnu. V biografskem filmu Hoja po robu (2003) (Walk the Line) ga je upodobil Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon pa je odigrala June.