Festival Bravalla je potekal med 30. junijem in 2. julijem. Foto: Reuters
Festival Bravalla je potekal med 30. junijem in 2. julijem. Foto: Reuters

Prvi julijski konec tedna je na Švedskem minil v znamenju glasbenih festivalov - potekala sta dva, Putte I Parken in Bravalla, na katerem so poleg britanske zasedbe Mumford and Sons nastopili še Macklemore & Ryan Lewis, Hardwell, Bastille, Craig David in Zara Larsson.

A žal si bodo številni oba festivala zapomnili po nečem drugem kot po glasbi - na obeh festivalih skupaj so namreč spolno napadli več kot 40 deklet, samo na Bravalli je spolni napad prijavilo 17 deklet, pet jih je bilo posiljenih. Skrb vzbuja predvsem dejstvo, da so bile posiljene in drugače spolno napadene samo mladoletnice - žrtve so bile namreč stare med 12 in 17 let.

Brezbrižen odnos varnostnikov
Kritike letijo predvsem na slabo varovanje, pa tudi na odnos varnostnikov do deklet, ki so pri njih skušale poiskati pomoč - številne so namreč ob prijavi na policiji potožile, da so jim varnostniki nakazali, da so si za napad krive same, saj ne bi smele toliko piti ... Najmanj dva napada naj bi se zgodila tik pod odrom pred očmi varnostnikov, poročanje švedskih medijev povzemajo britanski. Policija je medtem sporočila, da so prijeli več mlajših moških, ki jih sumijo spolnih napadov. Številni med njimi naj bi bili mladoletni.

Oglasil se je tudi švedski premier Stefan Lofven, ki je napade obsodil in jih označil za "popolnoma nesprejemljive", piše BBC.

Zahtevajo zagotovila organizatorjev in policije
Nad odnosom ljudi, ki bi morali dekleta varovati, a so napade le nemo opazovali, so zgroženi tako politiki kot glasbeniki. Eni največjih zvezdnikov med nastopajočimi na letošnjem festivalu, Mumford and Sons, so tako na svoji strani na Facebooku zapisali, da so nad dogajanjem zgroženi. "Festivali so prostor za praznovanje glasbe, prostor, kjer se lahko sprostiš - in se pri tem počutiš varno," so opomnili in dodali, da na festivalu ne bodo več nastopali, "dokler ne dobimo zagotovila od policije in organizatorjev, da so storili vse za zmanjšanje nagnusno visoke stopnje spolnega nasilja".

Oglasila se je tudi švedska popzvezdnica Zara Larsson, ki je na Twitterju objavila več besnih zapisov, v katerih je obsodila storilce.

Associated Press je medtem poročal, da so skrb vzbujajoče število spolnih napadov ženske prijavile tudi po festivalu Putte I Parken, ki je prav tako potekal med 30. junijem in 2. julijem - policija je namreč prejela 32 prijav, najmlajša žrtev pa je imela komaj 12 let.