"Dialog z mrtvimi se ne more ustaviti, dokler ne predajo prihodnosti, ki je bila pokopana z njimi," opozarjajo avtorji glasbeno-gledališkega projekta Wir sind das Volk – ein Musical. Foto: HAU/Dorothea Tuch
Sorodna novica Ura domoljubja z Laibach: Nad travme preteklosti s spoprijemanjem z izvornimi konflikti

Zasedba Laibach bo prvi dan festivala na odru Minoriti predstavila svoj muzikal Mi smo narod (Wir sind das Volk) po motivih in besedilih nemškega dramatika Heinerja Müllerja, ter istoimenski album, ki je izšel pri angleški založbi Mute. "Dobro uro in pol visokooktanske domoljubne zabave, ki mit o etnični identiteti razgalja do (populistične) obisti," napovedujejo organizatorji 30. Festivala Lent.

V muzikalu, ki je bil krstno uprizorjen predlani v Berlinu, so se Laibach znova lotili raziskovanja razmerja med umetnostjo in ideologijo – tokrat prek Müllerjevih besedil. Zasnova je nastal v sodelovanju z režiserko Anjo Quickert in Mednarodno družbo Heiner Müller. "Tako Heiner Müller kot Laibach se resnično spopadajo s travmami iz zgodovine 20. stoletja. Nasilje je del te zgodbe. In nasilje spada tudi v našo trenutno družbo. Slovenska zasedba Laibach ve, kako je mogoče z grozečim patosom spraviti množice na noge," je takrat za nemški radio povedala režiserka.

Festival je bil leta 2020 zaradi epidemije covida-19 prestavljen na zaključek poletja, lani je bilo osrednje dogajanje znova v ustaljenem terminu ob zaključku šolskega leta, kar velja tudi za letošnjo izdajo. Foto: BoBo
Festival je bil leta 2020 zaradi epidemije covida-19 prestavljen na zaključek poletja, lani je bilo osrednje dogajanje znova v ustaljenem terminu ob zaključku šolskega leta, kar velja tudi za letošnjo izdajo. Foto: BoBo

Poklon folklori Severne Makedonije
Na Glavnem odru na Trgu Leona Štuklja bo 25. junija nastopil makedonski kitarist Vlatko Stefanovski. Na Lent se vrača v družbi 40-članskega nacionalnega folklornega ansambla Tanec, s katerim ga druži globoka predanost glasbeni tradiciji Severne Makedonije.

Rockerske klasike v izvedbi 40-članskega orkestra
Prav tako na Trgu Leona Štuklja je 1. julija napovedan koncert Rock opera, ki prepleta rock in opero v interpretaciji 40-članskega orkestra in zbora Srbskega narodnega gledališča ter Big banda iz Novega Sada. "Uspešnice rokovskih antologij tako zasijejo v novi luči in samo potrjujejo dejstvo, da je glasba univerzalni jezik, ki prikliče boljše razpoloženje, pozitivno naravnanost in – preprosto – srečo," navajajo v Narodnem domu Maribor.

Lani še pandemično omejena izdaja
Lani je festival zaradi epidemije covida-19 potekal le na manjših prizoriščih z omejenim obiskom. Kljub temu ga je po ocenah organizatorjev obiskalo okoli 110.000 ljudi. Skupaj so v sklopu festivala potekali dogodki iz 24 zvrsti, med drugim glasbeni koncerti, gledališke in lutkovne predstave, znova tudi folklorni festival Folkart, impro večeri, literarne prireditve, plesno-glasbene predstave, pogovori, razstave, ulično gledališče, športne prireditve in vinsko-kulinarični dogodki.