Kot najstnici sta razburjali  s svojo (lažno) homoseksualnostjo, danes pa Rusija očitno upa, da bo z njunim nastopom pomirila evropske kritike. Foto: EPA
Kot najstnici sta razburjali s svojo (lažno) homoseksualnostjo, danes pa Rusija očitno upa, da bo z njunim nastopom pomirila evropske kritike. Foto: EPA
Soči
Do začetka olimpijskih iger v Sočiju je le še en teden. Foto: Reuters
Duet t.A.T.u.
Leta 2003 sta Lena in Julija nastopili na izboru za pesem Evrovizije. Zaradi strahu, da se bosta na odru poljubili, so prvič uvedli časovni zamik neposrednega prenosa. Foto: EPA

Program odprtja največje zimskošportne prireditve, ki bo 7. februarja, je sicer skrbno varovana skrivnost, a to članice nekdanje zasedbe t.A.T.u, Lene Katine ni ustavilo - na Twitterju se je namreč pohvalila, da so jo skupaj z drugo članico dueta Julijo Volkovo povabili, naj "sodelujeta pri olimpijskih igrah".

Novica je na toliko večji odziv naletela tudi zato, ker sta se Lena in Julija na začetku svoje glasbene kariere pretvarjali, da sta istospolno usmerjeni (čemur mnogi pripisujejo tudi njun medijski uspeh), priprave na olimpijske igre pa so potekale tudi v znamenju sprejemanja nove ruske zakonodaje, ki prepoveduje homoseksualno "propagando", ko gre za otroke. Zaradi očitkov, da gre za izrazito homofobna stališča, so številne države napovedovale, da bodo igre bojkotirale.

Otroke naj "pustijo pri miru"
Strasti je v svojem velikem predolimpijskem intervjuju z izbranimi pripadniki sedme sile želel pomiriti predsednik Vladimir Putin, a je z izjavo, da se homoseksualci lahko v Rusiji brez skrbi sprostijo, pri čemer pa jih je "prosil", naj "pustijo otroke pri miru", le še prilil olja na ogenj. Svoje je dodal še župan Sočija, Anatolij Pakomov, ki je med drugim zatrdil, da v njegovem domačem mestu ni homoseksualcev.

Katina je sicer pozneje zapis s Twitterja umaknila in kot pojasnilo zapisala: "Izjava bo na voljo ob pravem trenutku. Izkazalo se je, da zdaj še ni pravi trenutek." A vseeno se je novica razširila kot požar in dosegla več verodostojnejših spletnih medijev. Ruska spletna stran Gazeta (njen nekdanji lastnik je najbogatejših Rus Ališer Usmanov, danes pa ga nadzoruje nekdanji Jelcinov svetovalec Aleksander Mamut) je tako med drugim zatrdila, da bosta Lena Katina in Julija Volkova zagotovo nastopili na olimpijskih igrah - še več, zapeli naj bi celo na odprtju.

Brezplačno oglaševanje spodbujata tudi zdaj skoraj 30-letni glasbenici (ki sta po zatonu uspeha dueta leta 2011 šli vsaka svojo pot) - na profilih obeh pevk in dueta na spletnih omrežjih so se namreč "pojavile" fotomontaže obeh ob slovitem znaku za olimpijske igre.

Z uspešnico All The Things She Said med zvezde
Kot omenjeno, je najstniški duet t.A.T.u. (mimogrede, ime izvira iz ruskega stavka Eta devochka lyubit tu devushku ali v prostem prevodu To dekle ljubi tisto dekle) leta 2002 med svetovne zvezde izstrelila angleška različica uspešnice All The Things She Said, ki so jo z navdušenjem sprejeli tudi glasbeni kritiki. Uspehe sta nizali tudi v letih, ki so sledila, s skladbama Not Gonna Get Us in All About Us, leta 2003 pa sta svojo domovino precej uspešno zastopali tudi na Evroviziji - s pesmijo Ne Ver', Ne Boysia, Ne prosi (Ne verjemi, ne boj se, ne sprašuj) sta osvojili tretje mesto.

Britanci so ju obtoževali, da promovirata homoseksualnost med najstniki
Zanimivo je sicer, da so se v številnih evropskih državah na čelu z Veliko Britanijo zaradi evforije, ki jo je povzročil najstniški lezbični duet, razvnele ostre razprave - več skupin za zaščito otrok je dekleti in njune menedžerje med drugim obtožilo, da "promovirajo homoseksualnost med ranljivimi najstniki". Med Evrovizijo leta 2003 so pod pritiskom več evropskih držav celo prvič uvedli nekajdesetsekundni zamik prenosa, za primer, da bi si dekleti privoščili nedopustljivo in se med nastopom poljubili.

Danes dekleti sicer živita precej umirjeno - temnolasa Julija živi v Moskvi in ima dva otroka iz dveh zakonov (devetletno hčerko Viktorijo in šestletnega sina Samirja), rdečelasa Lena pa se je avgusta lani poročila s Slovencem Sašem Kuzmanovičem.