Foto: EPA
Foto: EPA

Prireditev je potekala v dobrodelni ustanovi Londonski irski center s sedežem v Camdnu, kjer so se ji poklonili umetniki in prijatelji z glasbo in govori. Podobno je bilo v Dublinu.

Pevki so se oboževalci poklonili tudi pred njenim nekdanjim domom na Irskem. Foto: EPA
Pevki so se oboževalci poklonili tudi pred njenim nekdanjim domom na Irskem. Foto: EPA

Ena od udeleženk v Londonu je bila komičarka Aisling Bea, ki je za špansko tiskovno agencijo EFE ocenila, da se je vse, za kar se je pevka zavzemala, nazadnje izkazalo za resnično. "Mislim, da so se osrednji mediji z njo pogosto poigravali, še posebej z njenim duševnim zdravjem, kot da bi šlo za zabavo. To ni bilo nikoli zabavno. Bila je lepa in nežna oseba," je povedala Bea.

Po njenih besedah je bila izjemna ženska in izjemna umetnica. "Mislim, da je njena zapuščina celotna generacija irskih žensk in žensk po svetu, ki se morda nekoliko manj bojijo biti videne kot težavne ali jezne."

Dogodek v spomin na pevko in njen vpliv v irski skupnosti je organizirala didžejka in pisateljica Annie Mac. Ob vstopu v center, ki so ga krasile vrtnice in sončnice, so obiskovalci odlagali sporočila, kot je "Počivaj v miru, bojevnica".

Sorodna novica Umrla je irska pevka Sinead O'Connor

Podobno je bilo v Dublinu, kjer so njeni oboževalci pri Muzeju rock and rolla polagali cvetje, sveče in spominske zapise ter po poročanju Daily Maila odpeli njeni uspešnici Black Boys On Mopeds in Nothing Compares 2 U.

Sodišče odredilo obdukcijo
Sinead O'Connor so v sredo našli mrtvo na njenem domu v Londonu v starosti 56 let. Mednarodno prepoznavnost ji je prinesla različica Princeove pesmi Nothing Compares 2 U, ki je bila ena od skladb na njenem drugem studijskem albumu I Do Not Want What I Haven't Got iz leta 1990.

Sorodna novica Glasbeni svet žaluje za Sinéad O’Connor. "Niste imeli poguma, da bi jo podprli," je oster Morrissey.

Londonsko sodišče Inner South Coroner's Court je v četrtek sporočilo, da je odredilo obdukcijo, s katero bi ugotovili vzrok njene smrti, pa tudi, ali je morda potrebna preiskava. Prav tako v četrtek je tiskovni predstavnik policije za EFE povedal, da so pevko našli neodzivno v stanovanju v soseski na jugu Londona, potem ko so v sredo zjutraj prejeli klic.

Z grammyjem nagrajena pevka se je v britansko prestolnico preselila iz Irske le nekaj tednov pred smrtjo.