Bruce Springsteen bo onkraj meja - v Italijo in v Avstrijo - zvabil tudi mnoge slovenske oboževalce. Foto: EPA
Bruce Springsteen bo onkraj meja - v Italijo in v Avstrijo - zvabil tudi mnoge slovenske oboževalce. Foto: EPA
Arctic Monkeys
Končno nekaj še svežega in vročega z Otoka v naši bližini - žal pa ne čisto pri nas - Arctic Monkeys v Splitu, na Dunaju, na Exitu ... Foto: EPA
David Byrne
V programu s še 10 nastopajočimi na odru – poleg glasbenikov tudi plesalke z vrhunsko koreografijo, obljubljajo organizatorji – bo David Byrne predstavil pesmi, ki jih je ustvaril skupaj z Brianom Enom, torej dva skupna albuma kot tudi tri med prvimi ploščami, ki so jih posneli skupaj s Talking Heads. Foto: EPA
Morcheeba
Na ljubljanskem koncertu, kjer se bo Morcheeba prvič predstavila slovenski publiki, bodo obiskovalci lahko prisluhnili Mandi Zamolo, odlični francoski pevki, ki je stike z bratoma Godfrey navezala prek MySpacea in jima ob tem priznala, da je njena življenjska želja peti z Morcheebo.

Uvod v vroče julijske večere na Letnem vrtu Gale Hale je prinesel že prvi dan meseca s prvo sredino "etno bizarnico": večerom bollywoodske glasbe - sledili ji bodo še "bizarni" Japonska in Islandija, pa večera kantrija in neameriškega hip hopa -, več o tamkajšnjem dogajanju čez mesec pa najdete tukaj. Na Lentu pa se dogaja že nekaj dni in se bo še skoraj do sredine meseca. Kaj pa ostale julijske glasbene poslastice, ki jih ne gre zamuditi?

2. julija se na Sotočju pri Tolminu začenja letošnji Metal camp z nosilci Nightwish, Blind Guardian, DragonForce in Lamb of God. 3. julija se bo na Svetem križu na Planini pri Sevnici začel glasbeno-športni dogodek Klumpanje, isti večer pa bodo v Škofji Loki na oder stopili legendarni velenjski rockerji Šank Rock (25. julija bo tam nastopila Tinkara Kovač). V Celju bo ta večer v znamenju ritmov hip hopa z duetom Murat & Jose s spremljevalno skupino in hrvaškimi Elemental, na radeškem kamnolomu pa bodo nastopili kanadski punkerji NoMeansNo.

Ljubitelji plesne elektronike bodo na svoj račun prišli 4. julija (ta večer bo sicer v izolskem Simonovem zalivu nastopila Siddharta), ko bo na ljubljanski mestni plaži Laguna za gramofone stopil sloviti didžej Bob Sinclair, teden kasneje pa bodo v okviru DiscoNautice elektronski ritmi zatresli prizorišča na Obali.

9. julija se bo začela 45. prireditev Pivo in cvetje v Laškem, na kateri bodo poleg vrste drugih nastopajočih zvrstili Siddharta, Šank Rock, Dan D, Leeloojamais ...

10. julija bo v Križankah na oder stopil glasbenik in umetnik David Byrne, na Obali pa bodo v portoroški Kaneli nastopili slovenski rockerji Non. Ta konec tedna bo na "idilični lokaciji" v Trbovljah potekal Šklab fest z nastopajočimi Millencolin, The Exploited, The Toy Dolls, Overflow ...

12. julija bodo Križanke gostile še eno prepoznavno tuje ime: britanske triphoperje Morcheeba. Dan kasneje bodo ob razglasitvi rezultatov mature na svoj račun prišli maturantje: v ljubljanski diskoteki InBox jim bo plesni večer priredil ameriški didžej Ian Carey, 14. julija pa bo na Metelkovi "mini hardcore fest".

Na celjskem Starem gradu bo 16. julija zadišalo po Balkanu, saj bodo na obisk prišli trubači z zlatim melosom: Bojan Ristić Brass band.

Na Letni oder Gale Hale bo 23. julija stopil desetčlanski orkester iz New Yorka, ki proizvaja nalezljive melodije swing-soula za punk-rock množice: The World/Inferno Friendship Society.


Nekaj koncertnih vrhuncev boste lahko julija ujeli onkraj meja naše "državice":

V bližini Vidma že poteka reggae festival Rototom Sunsplash, kjer so na festivalski predvečer nastopili tudi slovenski predstavniki Elvis Jackson. Italijanski prireditelji koncertov se lahko pohvalijo še z Eltonom Johnom, ki 7. julija prihaja v Verono, dan kasneje pa z irskimi rockerskimi velikani U2 v Milanu. 14. julija v bližnji Trst prihaja sloviti kitarist Santana, 18. julija pa lahko v Villafranci ujamete britanske rockerje Placebo. V Videm bo 23. julija romalo na tisoče oboževalcev "Šefa" Bruca Springsteena, ljubitelji plesne glasbe pa se bodo odpravili v Lignano, kjer bo na tamkajšnjem festivalu 25. julija osrednja zvezda didžej Fatboy Slim.

V avstrijski prestolnici se bo "Šef" ustavil že 5. julija, na isti večer pa bodo tam gostili tudi sheffieldske indierockerje Arctic Monkeys. 23. julija v Gradcu nastopijo Linkin Park.

Na Hrvaškem bo že prvi konec tedna v juliju popestril festival Rokaj fest na Otoku hrvaške mladine na zagrebškem Jarunu, med glavna imena so organizatorji uvrstili skupine Razorlight, Primal Scream, The Charlatans, The Toy Dolls. 7. julija v Split prihajajo Arctic Monkeys, 8. julija pa v puljsko Areno Elton John. 12. julija bo v Varaždinu potekal festival Radar, katerega glavna imena so letos Santana, Eric Burdon, Solomon Burke ... Na isti večer bo ljubiteljem dolgolasih softrockerjev v Areni pihal na dušo (zdaj že kratkolasi) Michael Bolton. Plesne navdušence bo 24. julija v obmorskem Rovinju razvajal didžej Carl Cox.

Na tisoče obiskovalcev z vseh koncev Evrope bo tudi letos privabil novosadski festival Exit, ki se začne 9. julija. Organizatorji so letos uspeli privabiti številna priljubljena glasbena imena, kot so Arctic Monkeys, Lily Allen, Korn, Manic Street Preachers, Moby, Kraftwerk, The Prodigy, Madness ...

Pa veliko julijskih počitniško-glasbenih užitkov!