OK Computer je bil pred časom razglašen tudi za najboljši album zadnjih 25 let. Foto:
OK Computer je bil pred časom razglašen tudi za najboljši album zadnjih 25 let. Foto:
Arcade Fire, ki so navdušili kritike s svojim zadnjim albumom Suburbs, so se na drugo mesto uvrstili z Rebellion (Lies) s svojega prvenca Funeral. Foto: MMC RTV SLO
Hey ya! ameriške zasedbe Outkast je postregel tudi z živahnim videom. Foto: YouTube

Najslavnejša oxfordska skupina je med drugim premagala Arcade Fire (na drugem mestu z Rebellion (Lies) s prvenca Funeral, 2004), OutKast (na tretjem mestu s Hey Ya! z albuma Speakerboxxx/The Love Below, 2003), The Strokes (na četrtem mestu z Last Nite s prvenca Is This it, 2001) in The Killers (Mr Brightside s prvenca Hot Fuss, 2004).

Radioheadov basist Colin Greenwood je ob tem razkril, da je zmagovalna pesem sprva imela 10-minutni orgelski konec. Ko so ga pri NME-ju vprašali o njegovih spominih na snemanje pesmi, je povedal: "Bili smo v Bathu, v studiih 15th Century. Pili smo, nato pa smo začeli delati tolkalni del na bobnih, ki jih je naredil Phil Selway. Raslo je od tam naprej. Zgodnejšo različico pesmi smo že zvadili in jo igrali na turneji z Alanis Morissette - očitno ni bila najbolje sprejeta."

Divje in grobo
Greenwood je povedal še, da so tisti 10-minutni orgelski konec nazadnje izpustili in ga nadomestili z ropotuljico. "Je bila to pravilna odločitev? Mislim, da, a včasih obžalujem manko psihadelične, s pačulijem prežete orgelske norosti."

Pa se je skupina, ki deluje že četrt stoletja, zavedala, da so napisali nekaj res posebnega? "Ne vem. Kdo bi vedel? Na komadu je nekaj divjega in podobnega risanki, kar se je kazalo v videu, ki mi je res všeč. Pesem je divja in groba - nekaj, kar smo počeli, ko nismo vedeli, kako narediti kar koli. Ni bilo pravil. Snemanje je trajalo dolgo, a ni bilo težko. Bilo je lahko, imeli smo se super."

Seznam 20 najboljših pesmi zadnjih 15 let po izboru NME-ja (seznam v celoti - 150 pesmi - si lahko ogledate na http://www.nme.com/list/150-best-tracks-of-the-past-15-years/248648/page/15) :

1. Radiohead – 'Paranoid Android'
2. Arcade Fire – 'Rebellion (Lies)'
3. Outkast – 'Hey Ya!'
4. The Strokes – 'Last Nite'
5. The Killers – 'Mr. Brightside'
6. The White Stripes – 'Fell In Love With A Girl'
7. Hot Chip – 'Over And Over'
8. Amy Winehouse – 'Rehab'
9. The Verve – 'Bittersweet Symphony'
10. The Libertines – 'Time For Heroes'
11. Arctic Monkeys – 'I Bet You Look Good On The Dancefloor'
12. MGMT – 'Time To Pretend'
13. Jay –Z & Alicia Keys – 'Empire State Of Mind'
14. Foals – 'Spanish Sahara'
15. MIA – 'Paper Planes'
16. Beyoncé – 'Crazy In Love'
17. Missy Elliot – 'Get Ur Freak On'
18. Queens Of The Stone Age – 'No One Knows'
19. Justice Vs. Simian – 'We Are Your Friends'
20. Bloc Party – 'Banquet'
Prve tri uvrščene si lahko poslušate spodaj.