André 3000 vedno bolj razmišlja, da bi se preusmeril v vizualno umetnost. Foto: EPA
André 3000 vedno bolj razmišlja, da bi se preusmeril v vizualno umetnost. Foto: EPA
Med drugim sta se Big Boi in André 3000 ustavila tudi na letošnjem Szigetu. Foto: EPA
André 3000 je od aprila znova na odrih kot del z grammyji nagrajenega dueta Outkast. Foto: EPA

Skupaj z Big Boijem sta se kot Outkast na odre vrnila aprila, ko sta nastopila na festivalu Coachella, toda odziv občinstva ni bil takšen, kot sta ga pričakovala. Namesto nizanja uspešnic, kot so Hey Ya!, Ms. Jackson, Roses (te sta vključila v svoj repertoar proti koncu), sta naredila prerez svoje kariere s starim materialom.

"Odkrito povedano, nikoli več nisem hotel stopiti na oder po tem," je dejal André v nedavnem intervjuju za New York Times in dodal: "Nič nimam od takšnega načina nastopanja."

Za prvi koncert ob vrnitvi na odre z Big Boijem pravi, da so obiskovalci le tam lahko spoznali pravega Andréja Benjamina. "In jasno sem videl, da množica ne želi Andréja Benjamina," je dodal. Že na vajah je čutil, da ni z glavo pri stvari.

"Pred nastopom sem dobil sporočilo, da bosta tam tudi Prince in Paul McCartney. Moj duh pa ni bil na pravem mestu, medtem ko sta moja idola stala ob odru. Ko se je začel nastop, sem bil potolčen. Bilo je grozno. V mislih sem bil že nazaj v hotelski sobi," se je spominjal vrnitve na oder André 3000, ki je v teh dneh začel promocijo biografskega filma o Jimiju Hendrixu All Is By My Side.

Nekaj dni pozneje je prejel klic od Princea, in to je bilo tudi prvič, da se je pogovarjal s svojim idolom. "Prince je rekel, da ko se vrneš, ljudje hočejo, da jih zapeljuješ. In najboljši način za to je, da jim daš hite. Začel sem mu razlagati, da tega nočem, toda bil je jasen: 'Bil sem že na tvojem mestu ... Saj si odrasel. Ali boš to počel ali pa ne boš.'"

Iz glasbene v vizualno umetnost
To je spremenilo njegov pogled na nastopanje. S tem se je tudi lažje podal na druge nastope, ki sta jih z Big Boijem izvedla to poletje. Toda 39-letnik ni prepričan, če bo ostal MC še dolgo časa. "Ne posedam in pišem rap," je priznal. Vseeno pa je posnel nekaj novih skladb s pevcem Frankom Oceanom in raperjem Futurom. A za pomoč pri pisanju se zdaj obrača k sinu, pri katerem preverja, ali so verzi, ki jih napiše, dobri ali ne. "Nimam več tistega občutka."

Še vedno pa bi rad ustvarjal glasbo in sanja o samostojnem albumu, kjer bi bil večji poudarek na melodiji kot na rapu. Hkrati pa priznava, da se vidi, kako se premika bolj k "vizualnemu svetu": "Precej rišem in slikam. Del umetnosti je tudi, ko veš, kdaj moraš zamenjati medij."