Foto: Punk Rock Holiday
Foto: Punk Rock Holiday

Občina Tolmin je lani sprejela odlok, s katerim je podrobneje uredila festivalski režim, zdaj pa pripravlja nov odlok, ki naj bi ga sprejela za obdobje prihodnjih štirih let. Kot je novinarjem pojasnil tolminski župan Alen Červ, so na občini oblikovali posebno posvetovalno skupino, s katero so pred kratkim uskladili izhodišča, kako si organizacijo festivalov predstavljajo v naslednjem obdobju.

"Osnovne smernice so zmanjševanje skupnega števila festivalskih dni, bolj strnjeno obdobje, ko so festivali na Sotočju, s čimer pridobimo daljše obdobje, ko je Sotočje prosto, ter višja taksa. To bomo usmerili za potrebe domačinov, ki so zaradi festivalov najbolj obremenjeni," je povedal Červ. V prihodnjem tednu se bodo glede smernic in oblikovanja novega odloka usklajevali tudi z organizatorji festivalov.

Organizatorji festivalov Butik, Punk Rock Holiday in Tolminator so po koncu letošnje sezone v festivalski fond podobno kot lani zbrali sredstva, ki ostanejo na festivalskih plačilnih karticah.
Letos so v dobrodelne namene donirali skoraj 13.000 evrov, 2000 evrov so namenili najranljivejšim z donacijama območnemu Rdečemu križu in Karitasu, v sodelovanju z občino pa so s festivalskim fondom podprli še podružnično šolo za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami v Tolminu. Največji del sredstev, 8000 evrov, so tudi letos namenili desetim društvom s sedežem v Občini Tolmin.

Organizatorji so na srednem dogodku predstavili tudi raziskavo o profilu in navadah obiskovalcev festivalov, ki je bila letos poleti izvedena med festivalskimi gosti, ter rezultate meritev hrupa, ki so jih poleti v sodelovanju z občino izvedli na štirih lokacijah v okolici Tolmina. Čeprav so letos iz nekaterih bližnjih vasi prejeli več pripomb o preglasni glasbi, so v razlagi rezultatov meritev povzeli, da so bile omejitve vedno upoštevane.

Kot je povedal eden od organizatorjev Andrej Sevšek, se zavedajo, da se glasba v okolici Tolmina sliši. Da bi z zvokom čim manj obremenjevali okolje, so letos testirali drugačno postavitev odra kot običajno, prihodnje leto bodo preizkusili tudi nov sistem ozvočenja.