Velika zmagovalca Slovenske popevke sta letos postala Eva Černe in Andraž Hribar. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Velika zmagovalca Slovenske popevke sta letos postala Eva Černe in Andraž Hribar. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Občinstvo je ponovno prepričala Eva Černe, na Slovenski popevki je namreč slavila že leta 2007. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Nagrada strokovne žirije je šla v roke Andraža Hribarja. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Nagrada za najboljše besedilo je odšla v roke Barbare Pešut za skladbo, ki jo je zapela Manca Špik. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Rezultati
Rezultati glasovanja občinstva. Foto: RTV SLO

Strokovna žirija v sestavi Drago Mislej - Mef, Matej Wolf, Tinkara Kovač, Rudi Pančur in Mojca Menart je podelila tri nagrade. Nagrado za najboljšo skladbo v celoti si delita ustvarjalca pesmi Po čem diši ta dan, Andraž Hribar in Patrik Greblo. "Ljubo mi je to, da sem se po glasovih občinstva uvrstil na četrto mesto in da je ta uspeh potrdila še strokovna komisija, zato se mi zdi to kot blažen žegen. Super se mi zdi. V resnici pa nisem pričakoval podpore ne od enih ne od drugih, ker gre za precej atipično pesem, brez refrena - gre za pripovedno lirično skladbo. Imam pa občutek, da imamo Slovenci še vedno eno staroslovansko dušo, ki je pripravljena na pripovedovanje pravljic: da skozi zgodbe začutimo dejansko stanje," je za MMC dejal Hribar.

Nagrado za najboljše besedilo je prejela Barbara Pešut za pesem To so te reči, ki jo je izvedla Manca Špik. Ta je po koncu prireditve za MMC dejala: "Zelo sem počaščena, ker lahko sodelujem s takšnimi umetniki, kot je Barbara Pešut. Ujeli sva se že pri ustvarjanju mojega albuma, saj sva skupaj ustvarili skladbo Ljubezenska puščica. Ljudje so jo opazili, zato sem si rekla, da ko bom avtorica melodije, bom šla do nje in jo prosila za novo besedilo. Želela sem podati to lepo sporočilnost, ki jo nosi ta skladba, in mislim, da mi je uspelo. Zelo sem vesela, da sem lahko sodelovala z njo."

Nagrado za najboljšo interpretacijo pa je prejel Jure Ivanušič za izvedbo skladbe Plavi angel. "Zame je bila vedno popevka kot šanson - simbioza glasbe in zgodbe. In zgodbo je treba interpretirati. Zato sem zelo vesel, da so opazili mojo interpretacijo. Zelo me veseli, da je bila skladba, ki je malce drugačna od ostalih, opažena pri strokovni komisiji," je za MMC dejal Ivanušič.

Gledalci, poslušalci in spletni uporabniki so s telefonskim glasovanjem določili, katera skladba bo prejela veliko nagrado občinstva - to je pesem Vrti se v ritmu, ki jo je izvedela Eva Černe, besedilo je napisala Katarina Habe, glasbo in aranžma pa je naredil Rok Golob.

Eva je sicer poslušalce in gledalce osvojila že leta 2007, ko je na festivalu Slovenska popevka prav tako prejela nagrado občinstva. "Sem res zelo srečna. Nisem pričakovala nagrade, čeprav sem si jo želela. Mislim, da so ljudje začutili mojo energijo, da res verjamem v to pesem. Zelo sem uživala z orkestrom, bendom in z Rokom," je dejala Černetova v pogovoru za MMC.

Drugo mesto po izboru občinstva je zasedla skladba To so te reči, ki jo je odpela Manca Špik, tretje mesto pa je s telefonskim glasovanjem osvojila pesem Plavi angel, ki jo je izvedel in napisal Jure Ivanušič. Jure se je letos na Slovensko popevko vrnil po desetih letih, tudi takrat pa je bil med nagrajenci, prejel je nagrado za najboljše besedilo in bil drugouvrščeni po izboru občinstva.

Spremljevalni festivalski program
Festival Slovenska popevka se je letos, po lanskem praznovanju 50 let od prve izvedbe, preselil nazaj na oder Studia 1 Televizije Slovenija. Prvič v zgodovini festivala je bil Revijski orkester RTV Slovenija sestavljen tako iz glasbenikov Simfoničnega orkestra in Big banda RTV Slovenija kot iz zunanjih glasbenikov, ki sodelujejo v najrazličnejših glasbenih skupinah. Vodili so ga Lojze Krajnčan, Patrik Greblo in Rok Golob.

V spremljevalnem programu je bil poudarek na lanskih zmagovalnih skladbah. Na odru so tako nastopili po mnenju strokovne žirije lani najboljši Matevž Šalehar - Hamo s skladbo Ti prihajaš ter po mnenju občinstva najboljša Marko Vozelj in Nuša Derenda s skladbo Naj nama sodi le nebo. Posebna gosta na odru Slovenske popevke sta bila Trkaj in Alenka Godec. Večer je povezovala prva dama televizijskega razvedrilnega programa, Miša Molk.

V tekmovalnem delu so se predstavili še Ana Soklič (Naj muzika igra), Ajda Stina Turek (Tvoj obraz), Sara Kobold (Ne znam na konec neba), katarina Mala (Nebesa), Manuella Brečko (Zadnji ples), Flora & Paris (Vse si ti), Panda (Hočem tja), BiLBi (V dnevni doma) in skupina Tristan (Dotik požene kri).