Ameriška kantavtorica bo pri nas nastopila 2. avgusta. Foto: EPA
Ameriška kantavtorica bo pri nas nastopila 2. avgusta. Foto: EPA

Smithova, ki med privrženci uživa kultni status, je širšemu občinstvu najbolj znana po svoji uspešnici Because the Night, ki jo je napisala skupaj z Bruceom Springsteenom. Svoj prvi album Horses je izdala leta 1975, zadnjega, Banga, pa leta 2012.

Album Banga, po katerem se imenuje tudi koncertna turneja, vsebuje poetična besedila - Smithova v pesmih opeva kompleksnost sveta, ki je poln kaosa in lepote.

Patti se je rodila leta 1946 v Chicagu. S svojim prvim albumom je vplivala na rojstvo pankerskega gibanja, zato so jo imenovali tudi "botra panka". Povezala je bratniški način branja poezije z garažnim rokenrolom in prek svojih skladb ameriškim najstnikom predstavila francosko poezijo 19. stoletja, s svojo androgeno javno podobo in "prav nič damskim" izražanjem pa se je upirala dobi diska.

Poleg glasbe jo zanimajo tudi druge umetnosti. Svoje risbe je prvikrat razstavila v knjigarni Gotham Book Mart na Manhattnu leta 1973. Leta 2002 pa je Muzej Andyja Warhola pripravil retrospektivno razstavo njenih risb, sitotiskov in fotografij z naslovom Strange Messenger. Podpisuje se tudi pod več pesniških zbirk.

Napisala je tudi avtobiografsko delo Pač mulca (Just Kids, 2010), zgodbo o njenih umetniških začetkih in prijateljstvu s takrat še vzhajajočo zvezdo fotografije Robertom Mapplethorpom (umrl je leta 1989 po zdravstvenih zapletih zaradi aidsa), iz katerega se je nato razvila ljubezen.