Le nekaj mesecev po izidu zadnjega albuma skupine Pink Floyd je Gilmour napovedal izid samostojnega albuma in turnejo, ki ga bo vodila po antičnih arenah Evrope. Foto: EPA
Le nekaj mesecev po izidu zadnjega albuma skupine Pink Floyd je Gilmour napovedal izid samostojnega albuma in turnejo, ki ga bo vodila po antičnih arenah Evrope. Foto: EPA
Pulj
Turneja, ki bo obsegala osem koncertov, se bo 12. septembra začela v Pulju. Foto: MMC RTV SLO

69-letni Gilmour, rojstni dan praznuje prav danes, je v sredo na svoji spletni strani napovedal novi album, ni pa razkril njegovega naslova niti natančnega datuma izida. Album bo sovpadal s turnejo, ki ga bo vodila na nekatera najlepša prizorišča po svetu.

Turneja, ki bo obsegala osem koncertov, se bo 12. septembra začela v Pulju, Gilmoura pa bo vodila še v antična amfiteatra v francoskem mestu Orange in v Veroni v Italiji, koncertiral pa bo tudi v Nemčiji in v Londonu, kjer bo nastopil v Royal Albert Hallu.

Pri ustvarjanju albuma je Gilmour tokrat sodeloval s poljskim skladateljem Zbignewom Preisnerjem ter glasbenikoma Davidom Crosbyjem in Grahamom Nashem.

To bo za Gilmoura že četrti soloalbum. Njegov zadnji samostojni izdelek On an Island odraža psihedelični slog Pink Floydov z velikim poudarkom na instrumentalnih komponentah in orkestraciji.

Skupina Pink Floyd, ki sodi med najpomembnejše predstavnike progresivnega rocka, je največje uspehe doživljala v 70. in 80. letih preteklega stoletja. Potihoma so se razšli jeseni leta 1994 po koncu svetovne stadionske turneje, na kateri so predstavljali ploščo The Division Bell.

Nato so skupaj nastopili še enkrat, na dobrodelnem koncertu Live 8 leta 2005 v Londonu, kjer so odigrali štiri skladbe. Leto pozneje se je Gilmour podal na samostojno turnejo, na kateri je sodeloval tudi Richard Wright, kitarist Roger Waters pa je v približno istem času odigral več koncertov skupaj z bobnarjem Nickom Masonom.

Gilmour in Mason sta novembra izdala album The Endless River. Posvetila sta ga Wrightu, ki je umrl leta 2008.