Pixies bodo v Tel Avivu s skupino Soundgarden nastopili 17. in 18. junija. Foto: Reuters
Pixies bodo v Tel Avivu s skupino Soundgarden nastopili 17. in 18. junija. Foto: Reuters

Alternativna rokovska zasedba bo junija nastopila v Tel Avivu, in to štiri leta po tem, ko so koncerte v tej državi odpovedali. Kultna skupina bi morala biti prvo ime petdnevnega glasbenega festivala Pic.Nic v Tel Avivu, a so z "globokim obžalovanjem" sporočili, da ne bodo stopili na festivalski oder. "Samo upamo lahko na boljše dni," so bile besede, s katerimi je skupina pospremila obvestilo o odpovedi.

Pixies so se leta 2010 za odpoved odločili tri mesece po tem, ko je skupina prejela odprto pismo aktivistov za človekove pravice, v katerem so jih ti pozvali, naj v Izrael ne prihajajo. "Ste pripravljeni nastopiti v Tel Avivu, medtem ko se tik pred vašim nosom milijoni ljudi dušijo pod krutim izraelskim vojaškim režimom in jim zanikajo osnovne človekove pravice?" so predstavniki skupine Boycott! med drugim zapisali v pismu.

Medtem ko uradnega razloga za odpoved takrat niso navedli, naj bi se člani skupine za to odločili zaradi izraelskega napada na turško humanitarno pomoč za Palestince.

Izraelski promotor Pixiesov, podjetje Nidar Oz, pa je v teh dneh v izjavi zapisal, da so koncert leta 2010 Američani odpovedali zaradi "napete varnostne situacije".

Zaradi izraelske politike do Palestincev veliko glasbenikov v državi ne želi nastopati, med drugim Elvis Costello, Roger Waters, Klaxons, Carlos Santana ...

Evropska turneja že razprodana
Pixies so eni izmed glavnih "krivcev" za pojav in razmah alternativnih rokskupin v 90. letih prejšnjega stoletja. Nastali so leta 1986, sedem let pozneje pa so razpadli, a od leta 2004 so znova dejavni na koncertnih odrih. V zadnjem času razveseljujejo številne oboževalce po vsem svetu, njihova evropska turneja pa je že razprodana.

Med njihove največje uspešnice sicer spadajo pesmi Debaser, Here Comes Your Man, Monkey Gone To Heaven, Gigantic in Where Is My Mind?.