Njihov nastop na letošnjem Schengenfestu je bil po besedah njihovega menedžerja Damirja Osredečkega zadnji. Foto: MMC RTV SLO
Njihov nastop na letošnjem Schengenfestu je bil po besedah njihovega menedžerja Damirja Osredečkega zadnji. Foto: MMC RTV SLO
Bijelo dugme
Nekdanji ambasadorji jugoslovanskega rocka so pustili največji pečat v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Foto: idejaideja
Goran Bregović
Skupino je ustanovil Goran Bregović, ki je tudi 'krivec' za številne uspešnice legendarne skupine. Skupina je doživela velik uspeh s pevcem Željkom Bebkom. Nato pa se je leta 1984 Bebek odločil, da bo nadaljeval s solokariero. Na mesto glavnega vokalista je vstopil Mladen Vojčič - Tifa. Še istega leta je skupino zapustil zaradi notranjih konfliktov. Nadomestil ga je Alen Islamović, ki je pred tem deloval v skupini Divlje jagode. Foto: EPA

"Do samega razhoda je prišlo zaradi nenehnih konfliktov, ki so eskalirali v trenutku, ko sem podpisal pogodbo za dva koncerta v beograjski areni, vredno 250.000 evrov," je o izvoru težav za MMC spregovoril njihov menedžer Damir Osredečki. Ob tem je dodal, da je Bebek zahteval, da se denar ne razdeli po enaki formuli kot do takrat - na tri enake dele - ampak je želel izsiliti več denarja zase. "Zato ni sodeloval na tiskovni konferenci v Beogradu. To pa je bil tudi vzrok, da je organizator od pogodbe odstopil," je dejal Osredečki.

Po tem neljubem dogodku sta sodelovanje nadaljevala Islamović in Vojičić, ki sta po besedah Osredečkega prišla v spor na koncertu v Budvi sredi julija. "Zadnjih šest let, koliko je trajalo sodelovanje treh pevcev, so bili konflikti stalni. Znano je bilo, da ni minil koncert, da niso bili skregani. Združeval jih je samo skupni interes - denar," je bil jasen Osredečki.

Da odnosi v skupini, ki je po odhodu njihovega ustanovnega člana Gorana Bregovića vedno bolj postajala le senca tistega, kar je nekoč bila, niso rožnati, so lahko videli že obiskovalci na njihovem (zdaj že lahko trdimo) zadnjem skupnem nastopu na letošnjem Schengenfestu. Na sam nastop sta se Vojičić in Islamović pripeljala vsak v svojem avtomobilu z razliko slabe ure. Skupaj s svojima skupinama sta na svoj nastop čakala vsak v svojem šotoru in nato tudi ločeno nastopila. Številni so zamerili Islamoviću, ki je po nekaterih največjih uspešnicah skupine - Lipe cvatu, Napile ulice, Ako ima boga, Nakon svih ovih godina, Đurđevdan, začel prepevati in preigravati svoje uspešnice. Med drugim tudi Motore - velike uspešnice njegove nekdanje skupine Divlje jagode.

Večino izmed 23 napovedanih koncertov v juliju in avgustu je skupina odpovedala. Nekatere je izvedel Islamović sam. "Nastop na Schengenfestu pa je bil zadnji skupni. Zgodil se je v času, ko sta bila pevca že skregana, ko so že padle težke besede in nastopila sta samo zato, ker sta se zavedala, da se bosta, če ne nastopita, skregala še z mano," je pojasnil Osredečki.

Zdaj odhaja vsak na svojo pot ...
Nekdanji ambasadorji jugoslovanskega rocka so se razšli leta 1989. Vendar so se znova združili leta 2005 in priredili tri izjemno obiskane koncerte v Sarajevu, Zagrebu in Beogradu. Leta 2008 so začeli novo turnejo in bili od tedaj stalni gosti koncertnih odrov.

In kaj se bo zgodilo z vsemi tremi glavnimi protagonisti Kad bi bili Bijelo dugme? "Alen nadaljuje nastope pod imenom Alen Islamović kad bi bio Bijelo dugme. Kar je logično, ker je zadnji pevec skupine in je pel pesmi Bebka in Tife. Bebek se je upokojil. Za Tifine načrte pa ne vem. Zagotovo je samo, da jih nikoli več ne bomo videli skupaj na odru. Celo Goran Bregović je že zdavnaj dvignil roke od projekta in se tako odpovedal glasbenemu opusu, imenovanem Bijelo dugme, le iz razloga, ker ni mogel miriti teh treh karakterjev," je sklenil Osredečki.