Lewisova, malteška predstavnica, se v finale Evrosonga ni uvrstila. Foto: Uradna stran Evrovizije
Lewisova, malteška predstavnica, se v finale Evrosonga ni uvrstila. Foto: Uradna stran Evrovizije
Alenka Gotar
Slovenija je letos v polfinalu glasove prejela od 26 držav. Največ, 10 točk, smo dobili prav od sosedov Hrvatov. V finalu pa je za slovensko predstavnico glasovalo 15 držav, največ, 8 točk, ji je namenila Črna gora, sledili pa sta ji BiH in Hrvaška s po 7 točkami. Foto: EPA
Veliko Britanijo so letos na Evrosongu predstavljali (smešili) Scooch, ki jim je v finalu uspelo premagati le Irsko.
Tony Blair
Je Blair zaradi britanskega sodelovanja pri invaziji na Irak tudi posredni krivec za polom na Evroviziji? Foto: EPA
Marija Šerifović
Je Evrosong res takšna (politična) kuhinja, kot mu očitajo? Foto: EPA

Najprej je Malta pozvala k zavračanju telefonskih glasov v določenih državah na Evroviziji, dokler jih ne bi bilo mogoče nadzirati bolj natančno. Robert Abela, vodja malteške evrovizijske odprave, trdi, da rezultati iz več držav "niso temeljili samo na javnem glasovanju". Dodal je, da je še "pet ali šest" drugih držav na tekmovanju za popevko Evrovizije razjezil sistem "blokovskega glasovanja" - ko si sosedske države podeljujejo glasove ne glede na kakovost pesmi.

Malta v boj proti "blokovskemu glasovanju"
Abela je povedal, da je od nekaterih virov izvedel, koliko glasov bi Malta dobila od določenih držav še pred polfinalom, v katerem pa so nato izpadli: "Če EBU (European Broadcasting Union) ne more 100-odstotno nadzirati sistema glasovanja v nekaterih nekdanjih sovjetskih republikah, bi morali ukiniti telefonsko glasovanje," je povedal. "Vem, da glasovanje ni 100-odstotno telefonsko in osebno verjamem, da se v teh državah dogaja nekaj drugega," je dodal.

Potrdil je tudi, da je bilo 12 točk, ki jih je Malta namenila britanskim predstavnikom Scooch - kar je bila več kot polovica vseh točk, ki so jih dobili v finalu - protest proti načinu "blokovskega glasovanja" mnogih držav.

Nicole: Nemčija bi se morala umakniti
Kritike so se pojavile tudi v Nemčiji, kjer so se pri tabloidu Bild spraševali, zakaj zahodnoevropske države vlagajo toliko (največ) denarja v tekmovanje, na katerem nimajo očitno nobenih možnosti za zmago. Edina nemška zmagovalka Evrosonga doslej, pevka Nicole, je za Bild povedala: "Očitno je, da vzhodnoevropske države vsako leto igrajo umazano igro točkovanja. Nemčija bi se morala umakniti iz tekmovanja."

Politične razsežnosti Evrosonga
BBC-jev DJ Paul Gambaccini je povedal, da misli, da gre velikokrat tudi za glasovanje iz političnih razlogov in da je Britanija izgubila glasove od časa invazije v Irak. Vlado je pozval: "Morda se sliši kot čuden razlog za končanje vojne, a če hočete spet zmagati na Evroviziji, pripeljite fante iz Iraka domov." Povedal je še, da je imela Evrovizija vedno tudi politične razsežnosti, omenil je dolgotrajno "ljubezensko zgodbo" med Grčijo in Ciprom: "Z javnim glasovanjem namesto žirije je vse skupaj še bolj obsežno."

Zmaga v hladni vojni, poraz na Evroviziji
Sir Terry Wogan, ki vsako leto komentira tekmovanje za BBC, je izjavil, da ga zares jezijo te "politične mahinacije" pri glasovanju: "Škoda je, da niso več pomembne pesmi," je dodal in rekel: "Vsekakor obstajata baltski blok in balkanski blok, ki se jima je v zadnjih letih pridružil še ruski blok. To sem povedal že tolikokrat, da je postalo pravi kliše. Zmagali smo v hladni vojni, a izgubili na Evroviziji."

Vpleteni celo britanski poslanci
Nato pa se je oglasil še britanski poslanec tamkajšnje liberalne stranke Richard Younger-Ross, ki sta ga podprla še dva strankarska kolega: mislijo, da bi morali sistem glasovanja na Evroviziji spremeniti, ker je "škodljiv za odnose med narodi Evrope", saj države glasujejo za svoje sosede, ne pa za najboljše pesmi. Po njihovem mnenju bi morala hiša BBC vztrajati, da se spremeni sistem glasovanja, ali pa se umakniti iz celotnega tekmovanja. Britanci so se, kot je znano, uvrstili na predzadnje mesto, glasove so dobili le od Irske in Malte.

Younger-Ross je dodal, da je sedanji sistem "smešen", saj naj bi glasovanje temeljilo "predvsem na ozkih nacionalističnih načelih". Derek Gatherer, strokovnjak za Evrovizijsko glasovanje, pa meni, da je to malce huda opazka, a se strinja, da nekatere države oblikujejo "geografske regije", ki pa naj ne bi dosti vplivale na to, kdo je postal zmagovalec.

Radič: Gre za kulturno povezanost
Kot je za MMC povedal vodja slovenske delegacije na Evrosongu Aleksander Radič, pri glasovanju na Evroviziji ne gre (samo) za politično ozadje, ampak predvsem za kulturne povezave in poznavanje jezika ter pesmi sosednjih držav.

Glasba ne pozna meja?
Zmagovalka Marija Šerifović pa je povedala, da o teh temah ne razmišlja: "Nič ne vem o politiki, samo pevka sem. Glasba ne pozna meja. Edina pomembna stvar v mojem življenju je glasba."

A. K.