Protestnica z napisamo:
Protestnica z napisamo: "Ustavite kulturo posilstva". Foto: EPA

Protestniki so pred berlinskim olimpijskim stadionom zahtevali odpoved tako sobotnega koncerta kot tudi nedeljskega in torkovega, nekateri udeleženci pa so po poročanju spletnega portala nemškega nacionalnega medija Deutsche Welle nosili transparente z napisi, kot so: "Samo ja pomeni ja" in "Ustavite kulturo posilstva". Protest je minil mirno, brez incidentov, je pozneje sporočila berlinska policija.

Protest je sledil dvema odmevnima peticijama – eno od njiju je podpisalo 76.000 ljudi, skupaj pa sta zbrali več kot 100.000 podpisov –, s katerima so številni pozivali k odpovedi koncertov.

Kot smo že poročali, se je plaz obtožb proti frontmanu priljubljene zasedbe Lindermannu sprožil, ko je oboževalka zasedbe, Shelby Lynn iz Severne Irske, na družbenih omrežjih opisala, da je po koncertu Rammsteinov v Litvi sprejela povabilo v zaodrje, nekaj ur pozneje pa se je ovedela, še vedno rahlo omamljena, z meglenim spominom in polna modric.

Njenemu pričevanju je sledilo še več podobnih obtožb različnih žensk, kar je vzbudilo sume, da gre za sistematično prakso novačenja deklet za spolne odnose s 60-letnim glasbenikom, pa tudi drugimi člani zasedbe. Na podlagi prijav je policija sprožila preiskavo, ki še traja.

Lindermann in preostali člani zasedbe navedbe odločno zavračajo. "Te obtožbe so brez izjeme neresnične," so v sporočilu za javnost zatrdili odvetnki 60-letnega glasbenika.

Kljub temu je – ravno sredi evropske turneje – padla senca dvoma na Rammsteine, kar je spodbudilo posameznike k zbiranju podpisov pod peticijo. Skupina Rammstein, kot omenjeno, v domači prestolnici nastopa tri večere, prvega koncerta v soboto se je udeležilo 60.000 ljudi, še poroča DW.