U2 so na predstavitvi zaigrali prvo pesem z novega albuma, The Miracle (of Joey Ramone). Foto: EPA
U2 so na predstavitvi zaigrali prvo pesem z novega albuma, The Miracle (of Joey Ramone). Foto: EPA

Gre za prvi album U2-jev v petih letih (po No Line on the Horizon leta 2009), njegova posebnost pa je, da jo je Apple prek svoje spletne storitve iTunes poslal brezplačno polovici milijarde uporabnikov po vsem svetu.

Bono je album opisal kot globoko oseben, objavo pa označil za "hipno zadovoljitev". "Od samih svojih začetkov smo U2 vedno hoteli, da bi naša glasba dosegla čim več ljudi, rekel bi, da je ključ v našem imenu - zato je današnji dan za nas precej izjemen," je povedal pevec skupine. "Da lahko naš najbolj oseben album delimo s pol milijardo ljudi zgolj s klikom na gumb "pošlji". Ko bi bilo le pisanje pesmi tako preprosto."

Brez podrobnosti o honorarju
Iz Appla, ki je na včerajšnjem dogodku v Flint Centru blizu San Francisca ob mobilnikih iPhone 6 in iPhone 6 Plus razkril tudi prvo pametno uro, so sporočili, da bodo album podarjali brezplačno vsem uporabnikom iTunesa do 13. oktobra.

U2, ki so izdali 13 studijskih albumov in so s 150 milijoni prodanih izvodov med najbolj prodajanimi izvajalci vseh časov, bi verjetno tudi s Songs of Innocence lahko računali na novo prodajno uspešnico. In čeprav Apple ni razkril, kakšen finančen dogovor so sklenili z U2 za brezplačno objavo albuma, pa skupina že leta sodeluje s podjetjem - tako pri iPodu kot tudi pri iPhonu.

New York Times sicer poroča, da je Apple za objavo albuma skupini in založbi Universal izplačal honorar neznane vsote in se zavezal oglaševalski kampanji skupine. Ta naj bi zajemala veliko svetovno televizijsko kampanjo, pri čemer so prvi oglas že prikazali na včerajšnjem dogodku.