TV on the Radio delujejo deset let. Pokojni Smith je drugi z leve. Foto:
TV on the Radio delujejo deset let. Pokojni Smith je drugi z leve. Foto:

"Z veliko žalostjo sporočamo, da je po pogumnem boju z rakom na pljučih umrl naš ljubljeni prijatelj in član skupine, Gerard Smith," piše v sporočilu, objavljenem na spletni strani benda. "Zelo ga bomo pogrešali."
Smithovo bolezen so razkrili pred petimi tedni, ob tem pa v optimistični izjavi pripomnili, da se glede na Smithovo "legendarno uporniško dispozicijo ... zna zgoditi, da je edini, ki ima problem, rak sam".
Basistu so postavili diagnozo, potem ko je skupina končala snemanje albuma Nine Types of Light, ki je ravno v sredo začel na 12. mestu ameriških pop lestvic.
"Zbegan v svetu rock'n'rolla"
Smith se je petčlanski zasedbi priključil med snemanjem prejšnjega albuma, Dear Science iz leta 2008. Ločeno od skupine je skupaj s pevcem Tundejem Adebimpejem napisal in zložil glasbo za The Lottery, dokumentarec o javnem izobraževalnem sistemu skozi oči letne loterije za vpis na Harlem's Success Academy.
"Gerard je bil uglajen, pozoren fant in vedno se je zdelo, da je malce zbegan ob vsem tem rock'n'rollu," je dejal glasbeni urednik revije Spin Charles Aaron. "Bil je bolj zadržan, ker ni bil avtor pesmi in ni hotel poskušati interpretirati dela drugih fantov, vendar je do vsega imel zelo jasno in odločno stališče."
TV on the Radio bi med drugim morali nastopiti tudi junija v Zagrebu na festivalu T-Mobile.

K. S.