Prečudovito eterična Zola Jesus, Foto: Kino Šiška
Prečudovito eterična Zola Jesus, Foto: Kino Šiška

Leta 1989 rojena Danilova je odrasla v gozdovih Wisconsina brez televizorja in interneta, v šoli pa je bila "outsajderka" brez prijateljev. Pri sedmih se je začela učiti opernega petja, a ga je zaradi prevelike treme in pritiskov ter predvsem zaradi lastne želje po perfekcionizmu opustila in ga zamenjala za sintetični gotski pop.

Potem ko je že kot najstnica dobesedno požirala Dostojevskega in Nietzscheja, je pred kratkim diplomirala iz francoščine in filozofije, vmes pa prevzela umetniško ime Zola Jesus (po francoskem pisatelju Emilu Zolaju in, no, Jezusu, pri čemer gre za čisto provokacijo). Danes jo kritiki uvrščajo med najsvetlejše zvezde sodobne alternative.
Drobcena in introvertirana je, a na odru izžareva posebno prezenco, za kar se ima - kot toliko sodobnih ženskih fenomenov (Florence and the Machine, Adele, Beach House ...) -zahvaliti svojemu izjemnemu, prodornemu vokalu.
Lyncheva muza
Njena glasba je eterična in zlovešča. Je nekaj, kar bi v svojih filmih uporabil David Lynch, Nika pa deluje kot mlajša, sodobnejša verzija Julee Cruise. Ni naključje, da je Danilovo prav Lynch poklical, če lahko naredi remiks njene pesmi In Your Nature. Nika sicer ni navdušena nad remiksi, a ker je šlo ravno za Lyncha, je pač pristala.

Zola Jesus je svoj prvenec, The Spoils, izdala leta 2009, se leto zatem podala na turnejo s Fever Ray in The xx, vmes pa posnela še drugi album Stridulum II. Ploščo in Nikin vokal so kritiki opisovali samo s presežniki. Lani je postregla še s tretjim albumom, imenovanim Conatus.

Sodbo o Zoli Jesus si lahko ustvarite tudi sami v nedeljo, 8. aprila, ob 21.00 v Katedrali Kina Šiška. Cena vstopnice je 17 evrov oziroma 20 na dan koncerta.
Kaja Sajovic