Orto Fest obljublja koncertne poslastice v intimnem klubskem vzdušju. Foto: Hangar
Orto Fest obljublja koncertne poslastice v intimnem klubskem vzdušju. Foto: Hangar

V Ortu obljubljajo nastope tako uveljavljenih glasbenih kolektivov kot tistih, ki se še prebijajo v ospredje. V letošnjem naboru koncertnih imen prevladujejo domače zasedbe, med tujimi nastopi pa velja omeniti koncert hrvaškega raperja Generala Wooja, ki se bo v klubu predstavil 6. aprila.

Iz tujine bodo nastopili še Greg Rekus iz Kanade, Migre le Tigre iz Avstrije, From the Tracks iz Švedske in Los Explosivos iz Mehike.

Med slovenskimi imeni pa bosta na odru Orto bara ta teden nastopili zasedbi Da Phenomena in Zaklonišče prepeva. Prihodnjo sredo nastop napoveduje nova zasedba prekaljenih glasbenikov Werefox, v četrtek Noctiferia in v petek Siddharta, ki bo tokrat nastopila akustično.

Festival bo do 27. aprila, ko bodo festivalsko zaveso spustili s koncertom zasedb Mit, Hellcats in Stone Orange, ponudil še koncerte glasbenih ustvarjalcev, kot so Neomi, Avtomobili, DMP in Mi2.

Zamisel za Orto Fest se je po besedah programskega vodje Andreja Ciuhe rodila leta 1999, ko je ekipa dobila zamisel o izboru celoletnega koncertnega dela z dodanimi presežki. Tako se je začelo in na festival so povabili zanimive goste iz tujine ter izbrali kakovostne domače predstavnike. Z leti se je festival, ki je na začetku trajal okoli deset dni, spontano in postopno daljšal. Skladno s tem se je ekipa trudila sestaviti čim bolj raznolik program, cilj festivala je bil predstaviti žanrsko raznolike skupine, v ospredju pa je kakovost. In tega se Orto drži tudi danes.

"Festival je namenjen tudi temu, da bi ljudje prišli na koncert, čeprav ne poznajo skupine, saj vedo, da je izbor dober in da nastopajo le tisti, ki imajo kaj pokazati," je dejal Ciuha.