Dan D končuje sklop koncertov na turneji Tiho. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Dan D končuje sklop koncertov na turneji Tiho. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Dan D
Razprodana Katedrala Kina Šiška je sodelovala v vsakem trenutku tišine in glasnosti med samim nastopom. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
- Google Me
- San San
- Počasi
- Rekli so
-----------
- Plešeš
- Pozitivne misli
- Kriza
---------------
- Polna luna
- Čuti se kot konec sveta
- Moj problem
- Kamen
--------------
- Voda
- Love Song
- Čas
- Dojdi
---------------
- Tiho
- Tvoje je vse
- Daj mi daj
--------------
- Jutranja
- Za naju punca
-----------------
- Počasi
Dan D in tamburiška skupina iz Metlike
Dan D s posebnimi gosti večera - tamburaško skupino iz Metlike. Člani skupine so po koncu koncerta v Katedrali poskrbeli za pestro dogajanje pred vhodom v njo med čakanjem na glavne zvezde večera, ki so po nastopu prišli podpisovat izvode svojega novega albuma. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Dan D
Koncertni album Tiho je izšel prav sinoči, na njem pa je 17 skladb. San San, Počasi, Rekli so, Plešeš, Pozitivne misli, Polna luna, Čuti se kot konec sveta, Moj problem, Kamen, Voda, Tiho, Čas, Love song, Tvoje je vse, Daj mi daj, Jutranja, Za naju punca. Člani skupine so po nastopu podpisovali tudi albume za svoje oboževalce. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Dan D iz Kina Šiške

Novomeški rokerji so se sinoči še predzadnjič "izštekali" v sklopu turneje, ki je bila deležna številnih nenavadnih pogledov in na koncu postala ena izmed najbolj zaželenih koncertnih postojank na domačem glasbenem prizorišču v preteklih šestih mesecih.

Tomislav Jovanovič - Tokac, Dušan Obradinovič - Obra, Marko Turk - Tučo, Nikola Sekulovič in Boštjan Grubar so tokrat improvizirano dnevno sobo postavili nekaj centimetrov stran od glavnega odra. Tako so ohranili očesni stik z občinstvom, ki je že štirinajst dni pred nastopom pokupilo vse vstopnice.

Polna Katedrala - na račun sedišč in stojišča, ki so ga obiskovalci napolnili po vsej razpoložljivi širini - je dobila še en odmerek tega, kar so člani skupine ponudili na njihovih zadnjih 17 koncertih v sklopu turneje.

Stran z elektriko
Fantje so električne kitare na turneji Tiho odložili in v roke prijeli pravzaprav vse, kar je ležalo v njihovi neposredni okolici, nastope pa je zaznamoval tudi drugačen način komunikacije z občinstvom.

"Šlo je za pogumen koncept, za katerega so nam na začetku vsi dopovedovali, da je samomorilski, še posebej za skupino, ki je del poprockovskega prizorišča. Mi pa takrat nismo več imeli kam. Postavili smo nov koncept. Vse, kar smo postavili, se nam je zdelo razumno," je za MMC pred koncertom pojasnil basist Nikola Sekulović, odločitev zasedbe, da poseže po drugačnem konceptu, pa se je izkazala za odlično.

MMC se je pred koncertom pogovarjal z Nikolo Sekulovićem. Vabljeni k branju intervjuja.

Prav ta trenutek posebnosti in iskrenosti so lahko obiskovalci podoživeli znova sinoči. "Vam je všeč ta intima?" je spraševal Tokac in, ko so mu plahi glasovi odgovarjali pritrdilno, dodal: "Ta pride z leti."

Intimo so znova gradili s tišino ter poigravanjem z barvo in jakostjo zvokov. Pa naj je šlo za Tokcevo poigravanje s šepetanji in pozneje s poustvarjanjem potlačenih visokih tonov, ali pa za instrumentalno eksotiko z nevsakdanjimi glasbili. "Jaz sem mislil, da vas bom moral prepričevati, da boste tiho, pa ste kar sami tiho," je bil zadovoljen nad koncentracijo v samem prostoru Tokac.

Tiho - ko sodelujeta tišina in občinstvo
Dan D so se namreč sinoči sprehodili po svoji bogati karieri in predstavljali predelave svojih "električnih šusov" (Počasi, Google Me, Moj problem, Za naju punca ...), po drugi strani pa so izkoriščali prednost tišine in predstavljali novejše skladbe z albuma Tiho ter - zanimivo - ob tem dosegali še glasnejše aplavze in odzive. Naj bo to San San ali Čuti se konec sveta, pri kateri so odmevali udarci nog občinstva ob tla.

Tudi tokrat je harmonija nenavadnosti živela šele, ko so se združili vsi koščki sestavljanke. Čeprav deluje vsak član skupine suveren na svojem glasbilu, je še vedno nekaj posebnega, ko se združi Tokčev vokal z malo ukulelo, Sekulovičev niti ne tako subtilni, ampak na trenutke kar prevladujoči bas, ukulelske spretnosti Tučota, tolkalske nežnosti Obre in večinstrumentalno znanje Grubarja, ki ga lahko spoznate kot tolkalista, mojstra ustne harmonike in beatboxerja.

Člane zasedbe je tako v "novih oblačilih" zanašalo od kantrija do bluza. Za občinstvo v Katedrali so pripravili tudi dve popolnoma novi skladbi - družbeno aktualno skladbo z naslovom Kriza in s saksofonom podkrepljeno Dojdi (na saksofonu je svoje mojstrstvo delil Rudi Javornik). A zasedba na odru se je še potrojila, ko so nanj prišli člani tamburaške skupine iz Metlike in nadgradili zimzeleno klasiko Voda.

"Izštekano" z Juretom Longyko
Že sinoči se je z Dan D prvič "izštekal" tudi z Juretom Longyko (ki ga je skupina skupaj s preostalo ekipo oddaje Izštekani povabila v svoj krog), zato so obiskovalci poleg zanimivih podrobnosti iz kariere skupine lahko izvedeli še kaj več o izidu koncertnega albuma Tiho, ki je bil posnet v Novem mestu na sklepnem večeru istoimenske turneje.

Koncertu lahko še enkrat prisluhnite v videu desno.

Kljub morda večji začetni zadržanosti - koncert je neposredno prenašal Val 202 in snemala Televizija Slovenija - se je energija med skupino in občinstvom prenašala čez cel nastop, najbolj pa se je poslušalstvo razživelo dogajanje ob samem koncu. Ko so ugasnile kamere, je bil čas za "počasno" slovo s Počasi. Občinstvo pa se je kljub uri, ki je kazala pol eno zjutraj, še zadrževalo v koncertnem prostoru, saj si je želelo še več.

Foto in videoutrinke s koncerta si lahko ogledate spodaj.

- Google Me
- San San
- Počasi
- Rekli so
-----------
- Plešeš
- Pozitivne misli
- Kriza
---------------
- Polna luna
- Čuti se kot konec sveta
- Moj problem
- Kamen
--------------
- Voda
- Love Song
- Čas
- Dojdi
---------------
- Tiho
- Tvoje je vse
- Daj mi daj
--------------
- Jutranja
- Za naju punca
-----------------
- Počasi
Dan D iz Kina Šiške