H komercialnem uspehu je najbolj pripomogla prav skladba iz filma How High, kjer refren odpoje Toni Braxton. Foto: YouTube
H komercialnem uspehu je najbolj pripomogla prav skladba iz filma How High, kjer refren odpoje Toni Braxton. Foto: YouTube
Njuno sodelovanje traja že več kot dvajset let. Foto: YouTube
DMX
Na festivalu Fresh Island bosta nastopila v četrtek, le večer pred pojavitvijo DMX-a. Foto: Arhiv izvajalca

Glavna ambasadorja fraze, "How high? So high that I can kiss the sky", sta se širšim množicam najbolj približala s svojima vlogama v komediji How High iz leta 2001, kjer sta opevala le eno stvar - marihuano. Za film sta pozneje prejela tudi nagrado Stony Award, toda od kritikov so letele same slabe ocene.

Njuni poti sta se križali leta 1994, ko sta združila tisto najboljše, kar sta prispevala v svojih kolektivih. Method Man je namreč del zloglasnega Wu-Tang Clana. Redman pa Def Squada. Ko sta leto za tem postregla s hvalospevom marihuani How High sta z nekajkratnimi odmori ves čas ustvarjala. Čez čas sta ustvarila podobo, kot da so ju ločili ob rojstvu, toda karakterno sta oba zelo različni osebi.

"V 90. letih se je vse vrtelo okoli dobre glasbe in dobre trave," je prepričanje Redmana. Za portal Hiphopdx je tako pred časom pojasnil, da je bilo v 90. letih drugače, kot je danes. Takrat si je raper moral izboriti spoštovanje najprej na ulici, šele potem je lahko prišel na snemanje v studiu. "Moral si si zaslužiti mesto, in ko si prišel ven s ploščo, je bila to velika stvar. Ljudje nas niso mogli kar na hitro videti na spletu, ampak so morali priti na naše nastope," razmišlja Redman.

Method Man je v svoji karieri pozneje nanizal veliko uspešnic, kot je na primer sodelovanje z Mary J. Blige (You're All I Need). "Takrat sem imel samo eno osebo v mislih. Sploh nisem mislil na posnetek, ampak na to, kako me ta oseba čuti na koncu dneva, ne glede na to, kako je oblečena. Skladba pa je zaživela po svoje," je dejal o svoji z grammyjem nagrajeni uspešnici.

Njuni poti sta se križali ob promociji albuma dueta Kris Kross (čeprav sta poznala delo drug drugega). "Mislim, da sva se dvakrat fotografirala skupaj. In ena izmed njih je pristala v vseh revijah," se je spominjal Method Man.

Še vedno odmevna epizoda MTV Cribs
Na njun slog je precej vplival Redman, ki je že v času Wu-Tangov mešal elemente fanka s hiphopom. Pa tudi na njuno prepoznavnost. Še posebej je odmeval njegov nastop v resničnostni seriji MTV Cribs, ko je ustvarjalce spustil v svojo napol razpadlo hišo, ker je pokazal, kako lika kar na tleh. "Ja, to je bila res moja hiša. In še vedno si nisem popravil zvonca," je dejal za Hiphopdx.

Pogled v prihodnost
Merita na 25 let skupne kariere (v četrtek bosta nastopila blizu Slovenije - v okviru festivala Fresh Island Festival v Zrćah). "To je četrt stoletja. Kar se bolje sliši kot dve desetletji. Hočeva, da gledajo na naju, kot gledajo na Wu-Tang. Ko ste čez lužo, vidite otroke, kako imajo po svojih jaknah polepljene napise Metallice, Slipknot ... In podobnih skupin. Na večini pa vidiš tudi nalepke s simbolom Wu-Tangov. In oboževalci si jih tudi tetovirajo. Kar ostane za vedno. Neverjetno je, da smo se dotaknili toliko ljudi," priznava Method Man.

Duet v kratkem načrtuje izdajo nadaljevanja albumske sage Blackout!, ki bo nosil naslov Blackout! 3.