'Praznujmo različnost' - geslo Evrovizije, ki je letos ostal le na papirju. Foto: Reuters
'Praznujmo različnost' - geslo Evrovizije, ki je letos ostal le na papirju. Foto: Reuters
Julija Samojlova
Samojlova Evrovizije ne bo videla. Foto: EPA

Ukrajinske oblasti so nedavno sporočile, da 27-letni ruski pevki ne dovolijo vstopa v državo, ker je leta 2014 nastopila na polotoku Krim, ki je pozneje postal rusko ozemlje. Po navedbah ukrajinske varnostne službe naj bi plavolasa glasbenica s tem kršila ukrajinsko zakonodajo.

Samojlova, ki je zaradi spinalne mišične atrofije že od rojstva na invalidskem vozičku, bi se morala v Kijevu predstaviti s skladbo Flame is Burning. Leta 2013 je postala finalistka ruske resničnostne oddaje X Factor, leta 2014 pa je nastopila tudi na odprtju zimskih olimpijskih iger v Sočiju.

Moskva ni želela izbrati drugega predstavnika
Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je ukrajinsko prepoved ostro obsodila in nato ruski strani ponudila alternativni možnosti, da bi se Samojlova, čeprav ne bi stala na odru v Kijevu, vseeno lahko predstavila s svojo skladbo in se enakovredno, tako kot drugi nastopajoči, potegovala za čim višjo uvrstitev.

EBU je ruski nacionalni televiziji Kanal ena, ki je lastnik pravic za prenos vseh treh evrovizijskih večerov, ponudil dve možnosti - da Samojlova nastopi v Moskvi po satelitski povezavi ali da omenjena televizija izbere drugega predstavnika, takšnega, ki bo dobil zeleno luč ukrajinskih oblasti za prečkanje meje.

"Praznujmo različnost"?
"Na žalost je Kanal ena oba predloga zavrnil in sporočil, da sploh ne bodo prenašali letošnje Evrovizije. To pomeni, da Rusija letos ne more sodelovati na tekmovanju. Zelo smo si prizadevali, da bi se lahko predstavilo vseh 43 držav, storili smo vse, kar je v naši moči, a na žalost se to ne bo zgodilo,"
so sporočili iz EBU-ja. Spor je posebej pomenljiv, ker je geslo letošnjega izbora "Praznujmo različnost".

Eden izmed vodilnih pri EBU-ju Frank Dieter Freiling je dodal: "Ostro obsojamo odločitev ukrajinskih oblasti, da Juliji Samojlovi prepovejo potovanje v Ukrajino, saj to po našem mnenju spodkopava integriteto in nepolitično naravo izbora za pesem Evrovizije. Eden izmed namenov tega dogodka je združiti vse narode v prijateljskem tekmovanju. Kljub tej novici se priprave v Kijevu nadaljujejo."

Evrovizijo je v Kijev prinesla pevka Džamala, ki je lani v Stockholmu osvojila evropsko občinstvo z balado 1944 o pregonu krimskih Tatarov med drugo svetovno vojno, ki ga je ukazal Josip Stalin, piše BBC. Njena skladba je razburila mnoge Ruse.