Zasedbo sta leta 2006 v Beogradu osnovala Aleksandar Luković – Lukac in Dragan Kovačević – Žabac. Skupina S.A.R.S. je v srbskem prostoru in v prostoru nekdanje Jugoslavije konec leta 2007 s svojim prvim singlom Budjav Lebac postala zelo priljubljena. Foto: MMC RTV SLO
Zasedbo sta leta 2006 v Beogradu osnovala Aleksandar Luković – Lukac in Dragan Kovačević – Žabac. Skupina S.A.R.S. je v srbskem prostoru in v prostoru nekdanje Jugoslavije konec leta 2007 s svojim prvim singlom Budjav Lebac postala zelo priljubljena. Foto: MMC RTV SLO
S. A. R. S.
V sredini leta 2009 so se v skupini zgodile velike spremembe. K S.A.R.S.-u so pristopili novi člani, med njimi Nenad Đorđević - Đole (baskitara), Tihomir Hinić - Tihi (bobni), Petar Milanović - Pera (trobenta, saksofon) in Sanja Lalić (spremljevalni vokal), ki deluje še danes. Nekdanji člani skupine pa so nadaljevali delo v novi skupini VHS (Very Heavy S.A.R.S.). Foto: MMC RTV SLO
S.A.R.S.
Skupina za jesen načrtuje vrnitev v snemalni studio. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
S. A. R. S.
Člani skupine zase pravijo, da so se napornega koncertnega tempa čez leta navadili in jim ne predstavlja nobene težave. Foto: MMC RTV SLO
S. A. R. S.
Beograjska skupina že dve leti intenzivno nastopa po vsej regiji. Foto: MMC RTV SLO

Njihova glasba je svojevrstna kombinacija popa, rocka, reggaeja, hip-hopa in bluza z elementi tradicionalnega srbskega folka. V fuziji teh glasbenih zvrsti in idej, iz katerih izhajajo, nastajata edinstveni zvok in slog skupine. "Skušamo jih interpretirati na svoj način. Toda pri tem težimo k temu, da bo ljudem razumljivo in da z njim vzpostavimo nek stik z našimi poslušalci. Za zdaj nam to uspeva, kar lahko vidimo na naših koncertih," je v pogovoru za MMC dejal pevec skupine Žarko Kovačević - Žare.

Celoten pogovor s pevcem si lahko preberete spodaj.


S.A.R.S. lahko v zadnjem obdobju vidimo na številnih domačih odrih. Veliko pa nastopate tudi v tujini. Kako vam uspe ohranjati ta koncertni ritem?
Po pravici povedano - navadili smo se ga. Že dve leti intenzivno nastopamo s krajšimi odmori, ko smo ustvarjali skladbe, ampak že štiri, pet let nastopamo po celotni regiji, tako da ni težav. Navadili smo se. In še več! Včasih spimo samo tri ure in pridemo neposredno na nastop, ne da bi se sploh dogovorili, kje bomo prenočili in se nato malo pritožujemo. Nato pa se slučajno srečamo z na primer Dubiozo kolektiv, se pozdravimo, vprašamo, kje so bili in nam pogosto razkrijejo njihov še bolj natrpan urnik. Nato pa se sploh ne pritožujemo več (smeh).

Lahko zdaj živite samo od glasbe?
Da. Jaz sem nehal delati pred letom in pol, ker sem se odločil, da bom živel samo od glasbe in za zdaj mi uspeva.

S.A.R.S. je postal znan ne samo po svojem značilnem zvoku, ampak tudi po domiselnih besedilih. Kdo vam jih piše?
Moj brat. On je glavni besedilopisec in menedžer. No, na drugem albumu pa sem eno besedilo napisal jaz, eno bobnar ... tako da ni pravila. Ampak v glavnem moj brat.

Na koga misli, ko jih piše? Ali ima pred seboj kakšno izoblikovano občinstvo?
Ne, ne ... smo daleč od komerciale. Tako da se ne oziramo, kaj bodo rekli eni in kaj drugi. Tako moj brat kot mi pišemo stvari, ki se nam dogajajo v vsakdanjem življenju. Skušamo jih interpretirati na svoj način. Toda pri tem težimo k temu, da bo ljudem razumljivo in da z njim vzpostavimo nek stik z našimi poslušalci. Za zdaj nam to uspeva, kar lahko vidimo na naših koncertih.

Kakšen občutek dobite, ko nastopate pred slovenskim občinstvom? Menite, da razumejo, kar jim želite sporočiti?
Starejši nas malo bolj razumejo. Zdaj ne vem, koliko mladi razumejo naša besedila in sporočilo, ki ga želimo predati, toda reakcija je odlična tudi z njihove strani.

Vaš prvi singel Budjav Lebac je doživel velik odziv med občinstvom in postal je nepogrešljiv del vaših koncertov. Ste se ga v katerem trenutku morda naveličali preigravati?
To nas veliko ljudi vpraša. Po pravici - ni nam. Običajno to skladbo igramo in prepevamo z občinstvom, ker znajo celo skoraj povsod, kjer se pojavimo. In to je naš zaščitni znak. Po tem nas ljudje prepoznajo. Ni nam težko, ker vedno doživimo drugačno energijo in občutimo drugačen občutek ob prepevanju. Tako da nam ni težko.

Koliko časa boste še nadaljevali ta koncertni ritem? Se boste kaj preselili v studio?
Takoj ko sklenemo to poletno turnejo, se bomo septembra oziroma oktobra zaprli v snemalni studio in se poigravali z novimi idejami. Kaj bo nastalo, še ne vemo. Imamo ideje, treba jih je še povezati z glasbo in bomo videli, kaj bo na koncu nastalo.

Kaj pa kadar ne nastopate oziroma niste v snemalnem studiu. Kaj počnete takrat?
Kadar ne nastopamo, smo doma pred televizijo, za računalnikom, za knjigo ali pa "visimo" na spletu.