Simon velja za enega največjih zaslužkarjev ameriške televizije. Zdaj želi na ekrane Američanov pripeljati še svoj resničnostni šov The X Factor. Foto:
Simon velja za enega največjih zaslužkarjev ameriške televizije. Zdaj želi na ekrane Američanov pripeljati še svoj resničnostni šov The X Factor. Foto:
Paula Abdul in Ellen Degeneres
Paulo bo v 9. sezoni zamenjala Ellen. Foto: EPA

50-letnemu Simonu, ki na sodniškem stolčku sedi že vse od prve sezone šova leta 2002, bo namreč prihodnje leto potekla pogodba, ki pa je ne bo podaljšal. Tako bo Simon, najbolj znan po svojih pikrih pripombah na račun tekmovalcev, sodniških kolegov in tudi gostitelja oddaje Ryana Seacresta, sodeloval le še v 9. sezoni, ki se začenja januarja prihodnje leto, zmagovalec pa bo znan maja.

O odhodu Simona iz oddaje se je razgovoril njegov brat Tony Cowell, sicer radijski voditelj. "Pripravljeno je tudi že sporočilo za javnost, ki bo potrdilo slutnje večine ljudi. Simon bo zapustil Idol leta 2010 in se bo osredotočil na pripravo ameriške različice šova The X Factor, ki bo prišel na ameriške televizije v letu 2011," je dejal Tony.

Uradnih komentarjev iz Foxa, kjer ustvarjajo oddajo, za zdaj še ni. Prav tako odhoda Simona ni želel komentirati njegov predstavnik, čeprav so se že pred časom pojavila namigovanja v javnosti, da naj bi se Simon, ki je producent treh drugih resničnostnih šovov, naveličal svoje vloge v tem šovu.

Upad gledanosti in Paulin odhod
Dolgo predvajanje šova se kaže tudi v upadu gledanosti. Čeprav Ameriški idol še vedno velja za najbolj gledano oddajo čez lužo, je bila gledanost letos precej nižja kot v prejšnjih letih. Šov si je dvakrat na teden v povprečju ogledalo 26,3 milijona gledalcev, leta 2006 pa kar 30,8 milijona.

Ameriški idol je letos že zapustila sodnica Paula Abdul, ki jo bo v 9. sezoni nadomestila TV-voditeljica Ellen DeGeneres.