Dylan je na električno kitaro igral že pred koncertom v Newportu, vendar je ta ostal v spominu ljubiteljev rocka kot prelomnica. Foto: EPA
Dylan je na električno kitaro igral že pred koncertom v Newportu, vendar je ta ostal v spominu ljubiteljev rocka kot prelomnica. Foto: EPA

Tistega leta je Bob na festivalu folkglasbe v Newportu uporabil električno kitaro. Za ljubitelje rockovske glasbe je bila to prelomnica, saj je Dylan do takrat večinoma igral uporniške ljudske pesmi na akustično kitaro.

Za "usodno" električno kitaro so v petek na dražbi, ki jo je organiziral Christie's, iztržili 965.000 dolarjev. Vrednost kitare je bila pred dražbo ocenjena med 300.000 in 500.000 dolarji, na koncu pa je presegla rekord kitare Erica Claptona "Blackie", ki je bila leta 2004 prodana za 959.500 dolarjev.

Po nastopu na festivalu v Newportu, kjer ga je občinstvo izžvižgalo, ker je presedlal na električno kitaro, je Dylan to pustil v zasebnem letalu, s katerim je letel. Ker pilot na vprašanje, kaj z njo, ni dobil odgovora, je kitaro enostavno obdržal. O njej ga ni nihče vprašal, njegova hčerka Dawn Peterson pa se je odločila, da jo proda. Ko je sporočila novico o prodaji kitare, so se oglasili Dylanovi odvetniki, in dosežen je bil dogovor o podrobnostih, ki pa so, razen za neposredno vpletene, skrivnost.

Pri Christie's so na dražbi ponudili tudi nekaj rokopisov besedil Dylanovih pesmi, vendar so izmed petih prodali le en zvezek za 20.000 dolarjev. V njem je tudi osnutek za besedilo pesmi I Wanna Be Your Lover.

Dylan v težavah
Leta 1941 rojenemu Robertu Allenu Zimmermanu, ki si je ime spremenil v Bob Dylan, pa slava včasih prinese tudi težave. Oboje ga je pred kratkim doletelo v Franciji, kjer je prejel red častnika legije časti, obenem pa je hrvaška izseljenska skupnost proti njemu vložila kazensko ovadbo, ker je Hrvate primerjal z rasisti in nacisti.

V pogovoru za revijo Rolling Stone je o rasizmu dejal, da temnopolti začutijo, ali ima belec v sebi rasistično kri, kot Judje začutijo kri nacista ali Srbi kri Hrvata.