Člani zasedbe na rdeči preprogi na otvoritveni slovesnosti pred začetkom koncertnega cikla. Foto: Reuters
Člani zasedbe na rdeči preprogi na otvoritveni slovesnosti pred začetkom koncertnega cikla. Foto: Reuters

V ponedeljek je v posebej za to priložnost zgrajeni areni Abba v londonskem olimpijskem parku potekala vaja za hologramski nastop. Poskusni koncert so si ogledali tudi trije člani izvirne zasedbe.

"Sedeli smo v temi, tako da nas nihče ni videl," je priznal 77-letni pevec in tekstopisec Björn Ulvaeus. V intervjuju za britanski Mirror je priznal, da je bilo "izjemno čustveno" na odru gledati več desetletij mlajšega sebe.

Na koncertih v Londonu bodo namesto članov Abbe nastopili njihovi hologrami, ki pa tako po videzu članov kot po oblekah spominjajo na skupino Abba iz 70. let prejšnjega stoletja.

Avatarje oz. abbatarje je pomagala ustvariti 85-članska ekipa podjetja Georgea Lucasa, znanega kot avtorja Vojne zvezd.

"V času, ko so oboževalci v areni, verjamejo, da smo resnični in smo na odru. Takrat so na koncertu skupaj z Abbo. Igramo miselne trike z njimi in oni so nam to pripravljeni dovoliti," je bil navdušen Ulvaeus in dodal, da je večina udeležencev na koncertu premladih, da bi ga lahko videla v živo.

Koncertna turneja se začenja v petek in bo trajala najmanj do maja prihodnje leto. Hologramsko Abbo iz 70. let na odru spremlja 10-članska zasedba, ki igra v živo. Odigrali bodo 20 skladb, ki jih je skrbno izbrala zasedba, med njimi pa bodo tudi največje uspešnice. Cene vstopnic se zelo razlikujejo, a je najcenejše mogoče kupiti za 21 britanskih funtov (okoli 25 evrov), piše na abbavoyage.com.

Album Voyage "zagotovo zadnji"

Švedska popskupina je zaslovela leta 1974, ko so na Evroviziji zmagali s pesmijo Waterloo. Številne njihove uspešnice, kot so Mama Mia, Dancing Queen, Take a Chance On Me ali The Winner Takes It All, tudi danes ostajajo na železnem repertoarju radijskih postaj ali običajne rojstnodnevne zabave.

Glasbene in tudi ljubezenske poti Agnethe Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Björna Ulvaeusa in Bennyja Andersona so se razšle leta 1984, ko so sporočili, da se "nikoli več" ne bodo združili.

Vendar je skupina zaradi navdušenja oboževalcev lani prelomila obljubo in po skoraj skoraj 40 letih premora izdala album Voyage. Björn Ulvaeus je v intervjuju za Mirror zatrdil, da je ta album "zagotovo tudi zadnji", a to smo nekoč že slišali.