Jennifer Hudson je na šovu sodelovala leta 2004, zasedla pa je šele sedmo mesto. Foto: Reuters
Jennifer Hudson je na šovu sodelovala leta 2004, zasedla pa je šele sedmo mesto. Foto: Reuters
Jennifer Lopez v šovu nastopa kot sodnica. Foto: AP/Reuters

Glasbeno tekmovanje bo na sporedu le še 15. sezono, ki se bo zaključila prihodnje leto. Priljubljenost oddaje iz leta v leto namreč pada - leta 2006 si jo je tako ogledalo 36 milijonov gledalcev, letošnjo sezono pa naj bi spremljalo le 11,6 milijona ljudi.

V zadnji sezoni se bodo poklonili vsem nastopajočim, zmagovalcem in oboževalcem tega tekmovanja. Kot sodniki bodo nastopili Jennifer Lopez, Harry Connick jr. in Keith Urban, voditelj bo Ryan Seacrest.

Kar nekaj nastopajočih v Ameriškem idolu je postalo glasbenih zvezd, med njimi Kelly Clarkson (zmagovalka prve sezone), Carrie Underwood (zmagovalka četrte sezone), Jennifer Hudson (nastopila je v tretji sezoni, zasedla pa je sedmo mesto), Jordin Sparks (zmagovalka šeste sezone) in Adam Lambert (nastopil je v osmi sezoni, zasedel je drugo mesto).

Ameriški idol je nastal leta 2002 pod vodstvom Simona Fullerja in Simona Cowella po zgledu britanskih serij Pop Idol.

Prva sodnika oddaje sta bila poleg Cowella še Paula Abdul in Randy Jackson. Priljubljenost oddaje je prispevala k nastajanju mnogih podobnih televizijskih glasbenih tekmovanj, kot sta denimo X Factor in The Voice, piše britanski BBC.

Ameriški idol so pretresali stalni odhodi sodnikov, oddajo so med drugim zapustili Cowell, Abdulova, Ellen DeGeneres, Kare DioGuardi in Nicki Minaj ter Mariah Carey.