Rastafarjanska kapa, športni jopič ... spoznajte Snoopa Liona. Foto: EPA
Rastafarjanska kapa, športni jopič ... spoznajte Snoopa Liona. Foto: EPA
Snoop Lion
Svojo odločitev za snemanje albuma v novem žanru je opisal kot duhovno razodetje, toda drugi, ki so bili vpleteni v projekt, so dejali, da je bilo skrbno načrtovano in izpeljano dejanje. Foto: EPA
Snoop Lion
V projekt je tako vključil producenta Dipla - krivca številnih svetovnih uspešnic - in ekipo treh tekstopiscev, na čelu katerih je bila "glavna krivka" za Empire State of Mind (skladbi iz leta 2009, ki sta jo izvedla Jay-Z in Alicia Keys) Angela Hunte. Prav tako ga je ves čas zasledovala skupina filmarjev, na čelu z režiserjem Andyjem Capperjem. Sam album - njegov 12. - pa bo izdan v nadaljevanju leta. Medtem ko bo njegov film z naslovom Reincarnated doživel svoj debi na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu že septembra. Foto: EPA
Snoop Dogg
Snoop je v pogovoru za revijo Rolling Stone leta 2006 dejal, da se od drugih izvajalcev hiphopa, ki so na videz prevzeli osebnost zvodnika, sam bil profesionalni zvodnik med letoma 2003 in 2004. Foto: EPA

40-letni raper se je med snemanjem svojega zadnjega albuma februarja na Jamajki znova rodil - doživel je duhovni in umetniški preporod. Opustil je rap kot svoj temeljni način izražanja in se pri pisanju novih skladb začel spogledovati s tradicionalnim reggaejem. Hkrati pa je v tem obdobju posnel tudi dokumentarni film, ki skozi filmski objektiv pospremi njegovo dolgo in na trenutke tudi nasilno potovanje od najstniškega člana tople do superzvezdnika hiphopa srednjih let.

Vso to pot, pa pravi sam, si je delil ime in osebnost Snoopa Dogga, toda med snemanjem albuma Reincarneted sredi Karibov je doživel življenjsko spremembo - rastafarjanski duhovnik ga je prekrstil v Snoopa Liona. A zgodilo se ni čez noč, pravi sam, že preteklo leto, ko je dopolnil 40 let, je začutil potrebo, da opusti besedičenje o nasilju in ustvarja v raggaeju, ki ga imenuje "glasba ljubezni".
"Vedno sem trdil, da sem reinkarnirani Bob Marley," je dejal Snoop na tiskovni konferenci, ki jo je sklical za sedmo silo, da bi jim predstavil svoj novi alterego. "Vedno sem se čutil, da sem rastafarjanec. Le da nisem imel odprtega svojega tretjega očesa. Toda trenutno je široko odprto."
Tiskovna konferenca sredi New Yorka je sledila ob izidu njegovega prvega singla iz albuma Reincarnated, ki ga je napisal in posnel v treh tednih. Svoj "klic duha" k reggaeju je opravičeval oblečen v dres Kobeja Bryanta (člana NBA-moštva Los Angeles Lakers, katerega Snoop je velik oboževalec - poleg Los Angeles Dodgersov in Pittsburgh Steelersov) in pokrit z rastafarjansko kapo.
Nove možnosti, nov način življenja
Nove skladbe mu bodo morda dale možnost, da "nastopa pred otroki in vnuki", kar mu kot raperju ni uspelo uresničiti. Kot je razkril sam, se je utrudil svoje vloge umetnika hiphopa. Začutil je, da skladbe, ki jih je posnel do zdaj, ne odsevajo več modrosti, ki jo je pridobil kot 40-letni oče treh otrok.
"Pride obdobje, ko si rečeš, da si dosegel vse, ali pa ni več veliko, kar lahko storiš," je dejal in nadaljeval: "To je zame, kot da bi se znova rodil."

"Rap mi ne predstavlja več izziva. Dovolj ga imam. Ne privlači me več. V njem ne najdem izzivov. Postal sem 'stric Snoop' v rapu. In ko postaneš stric, moraš najti nov poklic, da začneš znova in se počutiš spet svežega. Spet si želim biti otrok," je pojasnil raper, čigar pravo ime je Calvin Cordozar Broadus, jr.

Nazaj h koreninam
Raper je dejal, da si je želel posneti tradicionalni album, ki ga je poimenoval "pravi reggae", s koreninami, ki segajo nazaj v obdobje glasbenikov, kot sta Ken Boothe in Alton Ellis: "Želeli smo, da zveni kot plošča iz zbirke iz leta 1970."

Snoop v novi izdaji več svojega besedila poje, kot pa rapa. Album pa je pravi odklon tudi, ko je govor o besedilih. Ta so veliko bolj usmerjene k temam o ljubezni in miru, kot so bili njegovi oboževalci vajeni v preteklosti. Ena izmed njegovih skladb - Snoopa Liona, da ne bo pomote - No Guns Allowed je prisega k prepovedi nošenja ročnega orožja - miselnosti, do katere je končno prišel, pravi sam.
"Vedno sem želel narediti skladbo, ki se bo res zavzemala za nekaj. Nikoli pa nisem smel narediti skladbe, ki bi jo naslovil No Guns Allowed, ker sem domnevno moral biti gangster," je pojasnil.
Mar to tudi pomeni, da je svet za vedno izgubil Snoopa Dogga? Sam pravi, da ne. "Nikoli ne bi postal Snoop Lion, če ne bi bil najprej Snoop Dogg."

Spodaj si lahko pogledate v celoti tiskovno konferenco, ki jo je priredil v New Yorku in poslušate njegov prvi singel iz prihajajočega novega albuma.