To naj bi bila le običajna, neavtentična kombinacija. Foto: EPA
To naj bi bila le običajna, neavtentična kombinacija. Foto: EPA

Leta 2014 je raper Flame, čigar pravo ime je Marcus Gray, Katy Perry obtožil, da je ukradla del njegove pesmi Joyful Noise. V uspešnici Dark Horse, ki je izšla na albumu Prism, naj bi po njegovem mnenju uporabila unikatno zaporedje osmih not, ključnih v skladbi, s tem pa so tako ona kot njena založba in producenti pesmi prekršili avtorske pravice.

Pet let pozneje je porota razsodila v korist glasbeniku in preostalim tožnikom ter določila, da jim pripada kar 2,8 milijona ameriških dolarjev odškodnine. Marca 2020 je sodnica Christina Snyder njihovo odločitev razveljavila – po njenem mnenju popzvezdnica ni posegla v zaščitene glasbene elemente. S tem se je strinjalo tudi zvezno pritožbeno sodišče, poroča Billboard.

To je razsodilo, da 37-letnica in njena ekipa hiphop glasbeniku ne dolgujejo nič, saj naj bi bil vzorec osmih not v celoti sestavljen iz "običajnih glasbenih elementov, ki pa jim primanjkuje delež izvirnosti, ki bi jo potrebovali, da bi jih lahko zaščitili z avtorskimi pravicami." Melodija naj bi bila iz osnovnih sestavnih delov glasbe, to naj bi bilo konvencionalno zaporedje in standardno orodje za grajenje melodije. Podobnost naj tako ne bi izvirala iz originalne kombinacije teh elementov.

Podobno zaporedje že obstaja, a ni zaščiteno

Če bi bilo v tem primeru razsojeno, da je bila to kršitev avtorsko zaščitenega dela, bi po mnenju kalifornijskega sodišča lahko to preraslo v "neprimeren monopol nad sosledjem dveh zvokov ali celo molove lestvice." Enako sosledje naj bi se pojavilo v pesmi Merrily We Roll Along in Jolly Old Saint Nicholas, to pa mora biti še naprej na voljo za druge pisce pesmi.

Čeprav so pravni zastopniki glasbene založbe Capitol Records in producentov Cirkuta, Dr. Luka in Maxa Martina z odločitvijo zelo zadovoljni, je odvetnik tožnikov Michael Kahn dejal, da njegove stranke že razmišljajo o nadaljnjih pravnih možnostih. Da se pesem ne zaščiti, po njegovem mnenju "nasprotuje seriji preprostih in značilnih osemnotnih uvodnih melodij", za primer pa je navedel pesem skupine Rolling Stones Satisfaction in Beethovnovo Peto simfonijo.

S tožbami glede kršenja avtorskih pravic in plagiatorstva se trenutno spopadajo tudi Ed Sheeran zaradi pesmi Shape Of You, z očitki glede skladbe Dancing With A Stranger se spopadata Sam Smith in Normani, Duo Lipo pa sta zaradi domnevnega kopiranja v uspešnici Levitating doleteli kar dve tožbi.