Junija je Špil liga dobila že desetega zmagovalca. Foto: MMC RTV SLO/ Žana E. Čeh
Junija je Špil liga dobila že desetega zmagovalca. Foto: MMC RTV SLO/ Žana E. Čeh

Leta 2013 je Kino Šiška slovensko glasbeno sceno popestril s svojim natečajem, ki nadobudnim dijakom pomaga, da zakorakajo na glasbeno sceno. Na Špil ligi lahko nastopajo skupine, v kateri ima vsaj polovica članov status dijaka, po mnenju nekaterih pa je lahko eden izmed najpomembnejših in največjih korakov za katero koli zasedbo. V zadnjih desetih letih so krono osvojili Koala Voice, StillOut, Infected, Joker Out, In The Attic, Kiwi Flash, Before Time, Masaž, BibliBan, prvaki jubilejne desete izvedbe pa so junija postali Špil Ligni.

"Varilnica" novih talentov letos tako praznuje že 10. obletnico, ki pa jo bodo praznovali tako, kot se za tovrstni glasbeni natečaj spodobi – z velikim brezplačnim koncertom. 15. septembra bodo oder na Trgu prekomorskih brigad pred Kinom Šiška med drugim zavzeli zmagovalci desetih sezon natečaja, po besedah organizatorjev pa tudi "drugi asa iz rokava". Trenutno sicer že potekajo prijave za 11. sezono, te bodo odprte do 2. oktobra.

"Obstoj Špil lige je zelo pomemben za slovensko glasbo, ker je eden redkih projektov, ki se resnično trudi oživljati sceno med mladimi, in to počne tudi uspešno," menijo v skupini Masaž band. "S projekti, kot je Špil liga, se spodbuja razvoj slovenske glasbene scene ter daje prostor in možnosti novim, neznanim izvajalcem, ki bi svojo glasbo želeli predstaviti pred širšo množico," je povedala skupina Kiwi Flash in dodala, da obiskovalci vedno lahko pričakujejo kakovosten izbor skupin, ne glede na to, da jih prej morda še nikoli niso slišali. Špil liga je bila po besedah nekdanjih zmagovalcev "dobra odskočna točka za nadaljnjo pot", izkušnja pa jim je ostala v lepem spominu, saj so poleg nekaj dobrih nastopov in snemanja novega singla med drugim spoznali ljudi, s katerimi sodelujejo še danes.

Enako menijo tudi v skupini LPS, ki v svoji sezoni ni zmagala, je bila pa ena izmed finalistov. "Prvič smo zares videli, kako poteka nastop pred večjim občinstvom, in tega občutka nikoli ne bomo pozabili," se nekdanji slovenski evrovizijski predstavniki spominjajo svojega "ognjenega krsta", menijo pa, da je obstoj tovrstnega projekta pomemben za ohranjanje in razvoj slovenske glasbene scene, saj se mladi bendi s to izkušnjo lahko razvijejo hitreje, kot bi se drugače. Tudi oni bodo nastopili na koncertu ob jubileju.

Koala Voice: "Špil liga je pomembna, ker na enem mestu dobiš najboljši možen komplet vsega, ko si z bendom na začetku."

"Še posebej smo bili veseli, da smo lahko pridobili čim več izkušenj z nastopom v živo v tako profesionalnem okolju. Tudi mnenja in predlogi različnih glasbenikov in oseb, ki so bili v žiriji, so nam zelo pomagali in prispevali k našemu napredovanju," je za MMC povedala zasedba In The Attic, ki jih je pozitiven odziv na izviren material še dodatno motiviral, da se izboljšajo in razvijejo profesionalen pristop do svoje glasbe. "Mislim, da se veliko mladih glasbenikov ne zaveda, kako deluje glasba na profesionalni ravni in kaj to poleg ustvarjalnosti pomeni," je še dodala zasedba in poudarila, da Špil liga poskrbi za predstavitev veliko elementov glasbene kariere, da glasbeniki okusijo, kaj se da in kakšne ambicije lahko imajo. V primeru osvojitve lovorike so dodali, da zanje velja kliše, da ni pomemben sam cilj, temveč pot – zmaga je bila za njih bolj stranski učinek napredovanja.

Sorodna novica Zmagovalci jubilejne Špil lige so postali Špil ligni: "Pravi ljudje smo se našli"

"Špil liga je pomembna, ker na enem mestu dobiš najboljši možen komplet vsega, ko si z bendom na začetku – prostor za koncert, ozvočenje, organizacijo, promocijo, lučkarje, tehnike in obiskovalce. Potem je le še od tebe odvisno, kaj daš in kaj dobiš," je za MMC dejala skupina Koala Voice, prva prvakinja natečaja, ki si je od takrat že nabrala lepo koncertno kilometrino – na začetku letošnjega leta je število njenih koncertov namreč preseglo številko 400.

"Naša izkušnja na Špil ligi je definitivno nepozabna, a lagali bi, če ne bi povedali, da smo med njo doživljali tudi stresne trenutke, ko smo se na primer prvič postavili na večji oder in videli prazno dvorano pod njim – Špil liga je bila v času zaprtja snemana in predvajana v živo na spletu. To so bile za nas čisto nove preizkušnje, ki jih brez tega natečaja najbrž še nekaj časa ne bi izkusili," pa je še priznal Masaž Band, čigar člani so hvaležni za vse, kar so odnesli od te izkušnje, ki je bila tudi zanje dobro izhodišče.

“Špil liga se bo še naprej organsko nadgrajevala, kot se je do zdaj."

Skozi Špil ligo se je predstavilo in razvilo veliko zanimivih glasbenikov, tu so naredili prve korake,” je za MMC pred junijskim finalom 10. sezone dejal Nik Drozg, večletni vodja projekta, ki meni, da je pomembno, da si glasbeniki prizadevajo za to, kako privabiti občinstvo. Ob tem je dodal, da je zanimivo gledati, kako tudi nekateri iz prve sezone še vedno nastopajo. “Odlično je vsako leto videti nove mlade glasbenike, ki jih poskušamo opremiti z izkušnjami in znanjem, da imajo potem boljše možnosti za naprej,” je poudaril in dodal, da so v zadnjih letih za vse ligaše dodali še delavnice tudi o menedžmentu, snemanju, pripravah na tonskih vajah in promociji.

Po Drozgovih besedah Špil ligo vsako leto poskušajo nadgraditi, v 10 letih je pa je napredovala predvsem na področju tehnologije – za prenos v živo imajo zdaj boljše kamere. Tudi nagrade so se bolj razširile – na začetku so se bolj osredinjali le na zmagovalca, zdaj pa tudi finalisti dobijo raznolike priložnosti, letos so jim med drugim ponudili tudi snemanje singla v enem izmed štirih partnerskih studiev. V zadnjih letih so začeli sodelovati tudi s Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, ki poskrbi za medsebojno povezovanje dijakov, tudi pri fotografiranju tekmovalcev.

V prihodnje Drozg sicer upa, da jim bo uspelo zagnati še dodatna sodelovanja, pogovori naj bi naleteli tudi na predlog, da bi se Špil liga regionalno ali mednarodno povezala, na način izmenjave. “Špil liga se bo še naprej organsko nadgrajevala, kot se je do zdaj,” je še zagotovil.