"Počutim se dolžnega, da povzdignem glas proti tistim, ki nas potiskajo v preteklost namesto v prihodnost," je med drugim povedal Springsteen. Foto: Reuters

"Moji oboževalci veste, da bi moral nastopiti v mestu Greensboro v Severni Karolini. Vendar vemo tudi, da je Severna Karolina pred kratkim sprejela zakon HB2, ki so ga mediji že poimenovali straniščni zakon, ker določa, katera stranišča lahko uporabljajo transspolne osebe," je svojo odločitev na svoji spletni strani pojasnil 66-letnik.

Po poročanju Independenta je dodal, da so "nekatere stvari pač pomembnejše od rockerskega koncerta in boj proti predsodkom in fanatizmu je med njimi."

Zakon HB2, ki določa, da transspolne osebe lahko uporabljajo le tista javna in službena stranišča, ki sovpadajo s spolom, pripisanim ob rojstvu, ni naletel le na ostre kritike glasbenika, ampak mu nasprotujejo tudi številna podjetja, ki imajo sedeže tudi v Severni Karolini. Svoj glas so tako povzdignila podjetja, kot so Apple, American Airlines in PayPal, košarkarska zveza pa razmišlja, da bi iz države umaknila tekmo All Star lige NBA, ki bi morala leta 2017 gostovati v Severni Karolini.

Za podobno potezo kot Spingteen se je odločil tudi Bryan Adams, ki je "zaradi solidarnosti s svojimi LGBT-prijatelji" odpovedal koncert v Misisipiju. Tako kot Springsteena je tudi Adamsa zmotil zakon, ki so ga sprejeli v omenjeni zvezni državi in določa, da podjetja v zasebni lasti in verske skupine istospolnim lahko odrečejo svoje usluge.