StrojMachine tokrat prihajajo na klubske odre. Foto: Žan Lebe
StrojMachine tokrat prihajajo na klubske odre. Foto: Žan Lebe
StrojMachine
Tudi StrojMachine se vedno bolj spogledujejo z modernejšo glasbeno opremo. Foto: Žan Lebe
StrojMachine
Njihovi inštrumenti so plod večletnega raziskovanja in dela. Foto: Žan Lebe
StrojMachine
14-članska zasedba bo udarila nocoj v Gali Hali. Foto: Saša Huzjak

Zaprti v vadbene prostore so v zadnjih mesecih skorajda odšli z glasbenega radarja, toda kot zagotavljajo sami še, zdaleč niso rekli zadnje besede. "Odkar smo elektrificirali instrument Harfo in generator zvoka Orgle, smo praktično tudi mi zakorakali v svet elektornike," je za MMC pojasnil član zasedbe Jurij Šuhel alias Jorge.

Nocoj jih čaka prav poseben koncert v Gali Hali, kjer bodo nastopili v - za njih nenavadnem - klubskem prostoru. Pred njim smo izmenjali nekaj besed s Šuhlom.


Kam ste poniknili v zadnjem času?
Držimo se v nižjih sferah našega vadbenega prostora v Laškem, kjer ustvarjamo in končujemo novo ploščo.

Kdo sestavlja 14-terico tolkalistov? Ali si vsak izdela tolkalo sam ali je to plod skupnega dela
Kolektiv StrojMachine sestavljajo tolkalisti, instrumentalisti, pihalci in naturščki željni igranja in širjenja pozitivne energije. Instrumenti in tolkala nastajajo po potrebi in domišliji. Včasih je odpadni del že sam po sebi instrument, ki ga nekdo najde in uporabi pri igranju, včasih pa je instrument plod večletnega dela in raziskovanja, ki je domena nekaj entuziastov in konstruktorjev znotraj kolektiva.

Kaj so najpogostejše sestavine vaših glasbil? Kateri materiali?
Nabor materialov, ki jih uporabljamo, je precej širok in raznovrsten, tako da bi težko našteli vse. Vsekakor so vedno aktualni pločevinasti sodi različnih dimenzij, plastične kante in nerjaveče železo v takšni ali drugačni obliki.

Imajo na koncu končne konstrukcije tudi svoja imena?
Določeni instrumenti imajo svoja imena, že zaradi lažje komunikacije med nami. Če jih naštejem nekaj, Poglavar, Mleko, Vig Vig, Bojler, Kalašnik, Bunka ...

Kar počnete vi že od vaših začetkov, se je preneslo danes v elektronsko obliko in postalo svetovna atrakcija - mislim na elektronsko glasbo - bi kdaj uporabili elektronske učinke v svoji glasbi?
Odkar smo elektrificirali instrument Harfo in generator zvoka Orgle, smo praktično tudi mi zakorakali v svet elektronike. Najbrž ne bo dolgo, ko bomo raziskovali uporabo analognih sintetizatorjev zvoka z našimi koncepti ustvarjanja glasbe.

Če pogledamo na primeru StrojMachine: kako se danes človeški stroj kosa z elektronskimi stroji?
Danes v dobi instrumentalizacije, robotizacije in dovršenih strojev so za najbolj umazana in najnevarnejša dela še vedno potrebna človeška bitja. Pogosto so prikladnejša, bolj uporabna in cenejša. Pri StrojMachine so produkti industrijske revolucije postali orodje človeškega umetniškega izražanja in s tem orodje, s katerim človek izraža svoje bistvo.

Koliko je treba prilagoditi vaše nastope za klubske odre?
S popolno zasedbo še nikoli nismo nastopili na tako majhnem odru ali v klubu, kot je GalaHala, zato sploh ne vemo, kaj nas zvečer čaka in koliko se bomo morali prilagoditi situaciji. Prav gotovo ne bo mogoče postaviti celotne konstrukcije in bo potrebna korekcija tako pri postavitvi kot pri izvedbi glasbenega programa. Mi si v takšnem prostoru že dalj časa želimo igrati, saj je energija med nami in občinstvom bolj neposredna.