Komu bodo prihodnje leto lahko prisluhnili obiskovalci bližnjih tujih festivalov? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Komu bodo prihodnje leto lahko prisluhnili obiskovalci bližnjih tujih festivalov? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zebra Dots
Namen in osnovna ideja STG-ja še vedno ostajata: širitev slovenske glasbe na tuja tržišča, rast in razvoj slovenske glasbene scene ter medsebojna povezava strokovnjakov s področja glasbe, novinarjev in splošnega občinstva, ki sta jim vodilo glasba, kultura in urbani način življenja. Foto: Jani Ugrin

STG - mednarodni projekt, ki je marca zaživel v prvi ediciji, bo prihodnje leto zaživel od 5. do 8. februarja v Ljubljani. V njegovem okviru že poteka nov razpis za glasbene izvajalce, ki se v času festivala predstavijo mednarodnim gostom. Ti potem izberejo domače predstavnike, ki nato nastopijo na njihovem festivalu.

Glasbeni ustvarjalci lahko oddajo prijave od 19. septembra 2012 do 14. oktobra 2012. Strokovna komisija bo izbrala 30 izvajalcev. Organizator pa bo posnetke (zgolj številke izvajalcev, brez imena izvajalca in imena skladbe) poslal mednarodni strokovni komisiji. Mednarodna strokovna komisija, ki jo trenutno sestavljajo predstavnik festivala Waves Vienna, predstavnik Szigeta, predstavnik Exita in predstavnik Terranea, bo nato izbrala 12 nastopajočih izvajalcev na STG-ju 2013.

Glasbeniki lahko vloge z vsemi potrebnimi podatki pošljejo prek prijavnega obrazca, ki ga najdejo na spletni strani STG-ja do vključno 14. oktobra 2013.

Izbrani izvajalec bo nagrajen z eno izmed naslednjih možnosti (glede na odločitev komisije): nastopom na festivalu Sziget, nastopom na festivalu Exit, nastopom na festivalu Terraneo in nastopom na festivalu Waves Vienna. V prihodnjih mesecih pa organizatorji obljubljajo, da se jim bodo pridružili še drugi mednarodni festivali, katerih imena bodo sporočili naknadno.

V okviru STG-ja 2013 bodo konec meseca septembra in na začetku oktobra potekali tudi večeri in razprave po nekaterih mestih v Sloveniji (Maribor, Celje, Murska Sobota, Škofja Loka, Novo mesto in Koper).