Trio, ki ga sestavljata brata Billy Lunn in Josh Morgan (naj vas različna priimka bratov ne zavedeta) skupaj s Charlotte Cooper, deluje že od leta 2003. Foto: Jani Ugrin/Kino Šiška
Trio, ki ga sestavljata brata Billy Lunn in Josh Morgan (naj vas različna priimka bratov ne zavedeta) skupaj s Charlotte Cooper, deluje že od leta 2003. Foto: Jani Ugrin/Kino Šiška
The Subways
Oboževalci zasedbe The Subways priznavajo, da jih na njihovih nastopih najbolj očara energija basistke Charlotte. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
The Subways
Poleg Charlotte je večina pozornosti usmerjene v pevca in kitarista skupine Billyja. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler

Ko smo prispeli v Ljubljano, sem se najprej pozanimal, katere so tiste besede, ki jih želimo izreči na koncertu. Spomnili smo se "hvala" in "skoči". In smo se jih hitro spomnili in rekli: "Ja, spomnim se jih z Rock Otočca."

Billy o spoznavanju novih kultur
The Subways
Skupina se je pri nas prvič predstavila lani na Rock Otočcu. Foto: MMC RTV SLO

Mi smo skupaj že dvanajst let. Začeli smo zelo mladi in potrebovala sem kar nekaj let, da sem pridobila to samozavest. Prav tako pa moraš poznati pesmi zelo dobro. Sploh ne razmišljam, kaj igram. Če razmišljam, pa delam napake (smeh).

Charlotte o svojih nastopih
The Subways
Čeprav ni najbolj izpostavljen član, Josh kljub temu dodaja tisto, kar Charlotte in Billyju manjka na nastopih. Foto: Jani Ugrin/Kino Šiška
The Subways
The Subways so znani po njihovi interakciji z občinstvom, ki ga sprejmejo kot četrtega člana skupine. Foto: Jani Ugrin/Kino Šiška

Še vedno so razigrani, sproščeni in "nori".

Septembra lani so izdali njihov tretji album Money and Celebrity, na katerem so se veliko zgledovali po Blurih. "Vedno smo bili veliki oboževalci skupine. Alex James je poleg Charlotte zame najboljši basist," je v smehu za MMC pojasnil Billy. "Ja, seveda," ga je dopolnila Charlotte. "To moram reči, ker je zapisano v pogodbi," je še dejal pevec in kitarist.

Preteklo jesen so preživeli na 11-tedenski turneji. Letos so bili že v Franciji, Luksemburgu, Belgiji, Rusiji, na Finskem, v Nemčiji in pred kratkim v Sloveniji. "Zelo smo bili zaposleni," je poudarila Charotte. V nedeljo so v Kino Šiška - v okviru ogrevanja za letošnji Rock Otočec - pripeljali del tiste energije, zaradi katere so postali nepogrešljiva stalnica poletnih festivalov. Okoli uro in pol dolg koncert pa so sklenili s podpisovanjem avtogramov najmlajšim oboževalcem in na polnočnem prigrizku v eni izmed verig s hitro prehrano pri nas.

MMC se je pogovarjal z Billyjem in Charlotte pred samim nastopom.

Pretekli teden je pri nas potekal Slovenski teden glasbe - štiridnevni dogodek, kjer so manj uveljavljene domače skupine dobile priložnost, da se predstavijo predstavnikom tujih festivalov in tako dobijo priložnost za nastop zunaj naših meja. Kaj bi sami svetovali tem mladim skupinam, ki se želijo prebiti v ospredje?
B:
Za mlade skupine je najbolje, da si ustvarijo skupino s svojimi najboljšimi prijatelji ali člani družine - z ljudmi, ki jim popolnoma zaupajo in s katerimi so lahko popolnoma iskreni. In jih ni strah ustvarjati glasbe pred njimi. Le tako bodo lahko uživali v "potovanju" s svojimi najboljšimi prijatelji.
Igrajo naj glasbo, ki jo radi poslušajo po radiju ali po mp3-predvajalniku. Pišite pesmi - kolikor jih le lahko. Hodite na koncerte - na kolikor le lahko. Učite se od svojih najljubših skupin. Predvsem pa uživajte v tem, kar počnete.

Vemo, da vaši začetki segajo na festival Reading, kjer ste nastopali najprej pred skromnim številom obiskovalcev v primerjavi z današnjim stanjem na vaših koncertih. In potem ste vsako leto zapored pridobivali bazo in privabljali vedno več ljudi. Kaj je bilo ključnega pomena na prvem nastopu, da ste prepričali občinstvo do te mere, da se je vrnilo in privabilo s sabo nove obiskovalce?
B:
Najpomembnejša stvar na festivalih je, da narediš izjemen vtis na občinstvo, ker je toliko skupin, ki igrajo na enem festivalu - še posebej na festivalih, kot sta Reading in Glastonbury, tam jih igra na stotine. Morate biti posebni. Jaz bi svetoval, da znorijo, da delajo najbolj nore stvari. In naj pri tem uživajo. V svoj šov naj vključijo še obiskovalce. Navsezadnje so tam zaradi njih in tudi za to, da poskrbijo, da vsi uživajo v tem.

Kadar niste na odru, ste vse, le nori ne. Kaj se zgodi, ko stopite na oder? Tam postanete popolnoma druge osebnosti.
B:
Vau, v tem smo si podobni športnikom, ki se pred tekmo pripravljajo tako fizično kot psihično. To počnemo tudi mi. Veliko skačemo, pojemo, kričimo, poslušamo svojo najljubšo glasbo. Se smejemo, šalimo in spominjamo, kako srečni smo, da lahko to počnemo. Ko pridemo na oder in vidimo občinstvo, pa znorimo (smeh).

Pred vami je turneja po Veliki Britaniji. Kaj je drugače, ko nastopate na domačih odrih? Delate kakšno razliko med odri?
B:
Jaz pogrešam, da ne govorim tujih jezikov na odru.
C: (Smeh) Ja, prelahko je priti na oder in govoriti angleščino.
B: Počutiš se lenega. Najboljša stvar, ko obiskuješ tuje države, je širjenje našega znanja o njihovem jeziku. Ko smo prispeli v Ljubljano, sem se najprej pozanimal, katere so tiste besede, ki jih želimo izreči na koncertu. Spomnili smo se "hvala" in "skoči". In smo se jih hitro spomnili in rekli: "Ja, spomnim se jih z Rock Otočca." To, kar pogrešam v Veliki Britaniji. Po drugi strani pa si doma - tu si se rodil, tu so tvoji prijatelji in znanci. Lepo je biti spet doma.

Katere tuje kulture so do zdaj naredile največji vtis?
C:
Pravkar smo se vrnili iz Rusije, ki smo jo obiskali prvič. In bilo je noro. Tam smo odigrali tri koncerte in se naučili nekaj ruskih besed. Rusija je na splošno očarljiva država. Bilo je fantastično.

Na turneji se predstavljate z novim albumom Money and Celebrities. Je na končni izdelek vplival kakšen poseben glasbeni vzor?
B:
Seveda. Velik vzor so mi bili Bluri, kar je bilo odlično, saj smo na koncu sodelovali z njihovim producentom Stephenom Streetom. Vedno smo bili veliki oboževalci skupine. Alex James je poleg Charlotte zame najboljši basist (se nasmeji).
C: (smeh) Ja, seveda.
B: To moram reči, ker je zapisano v pogodbi (smeh). Poleg Blurov še odlična losangeleška pankskupina The Bronx, Future of the Left - pankerji iz Walesa.
C: Vsekakor smo veliko preposlušali Blure.
B: Wombatsi so name precej naredili vtis.

V prejšnjih intervjujih ste dejali, da je novi album mešanica prvega in drugega. Toda kaj je tisto, kar ga dela edinstvenega?
B:
Besedila. Prvič sem besedila napisal pred glasbo. To je veliko bolj lirična skladba. Ukvarjam se s težjimi temami, kot kako je finančna kriza prizadela mojo družino in prijatelje ter kako ne potrebujemo denarja, da bi se zabavali. Ukvarjam se tudi z medijsko obsedenostjo z umiranjem popzvezdnikov. Prav tako sem spisal fiktivno zgodbo o dekletu, ki želi biti bogato in slavno, ampak nič več od tega - samo bogato in slavno. Prvič me je zanimalo samo ustvarjanje zgodb. Hkrati pa so besedila preprostejša kot na preteklih skladbah, zaradi tega pa tudi neposrednejša.

Kako je to vplivalo na vaše petje?
B:
Ja, veliko sem vložil v melodije, ki jih je težje zapeti. To mi je všeč. Všeč so mi izzivi. Zelo sva si prizadevala za harmonije. Toda ko jih zadeneva, je čudoviti občutek.
C: Veliko sva se naučila o harmonijah.

Veliko ljudi, ki vas je videlo na Rock Otočcu ali na drugih prizoriščih, se vedno čudi, kako vam uspe divjati po odru, igrati bas in še peti. Kako vam uspe?
C:
Energija pride z vznemirjenjem na odru. Rada sem na odru. Rada vidim odziv občinstva, to pa me znori.
B: Prav tako je veliko vaje v to vloženo.
C: Ja. Mi smo skupaj že dvanajst let. Začeli smo zelo mladi in potrebovala sem kar nekaj let, da sem pridobila to samozavest. Prav tako pa moraš poznati pesmi zelo dobro. Sploh ne razmišljam, kaj igram. Če razmišljam, pa delam napake (smeh).
B: Podobno je pri meni. Vse se mora zgoditi spontano.

Ko smo prispeli v Ljubljano, sem se najprej pozanimal, katere so tiste besede, ki jih želimo izreči na koncertu. Spomnili smo se "hvala" in "skoči". In smo se jih hitro spomnili in rekli: "Ja, spomnim se jih z Rock Otočca."

Billy o spoznavanju novih kultur

Mi smo skupaj že dvanajst let. Začeli smo zelo mladi in potrebovala sem kar nekaj let, da sem pridobila to samozavest. Prav tako pa moraš poznati pesmi zelo dobro. Sploh ne razmišljam, kaj igram. Če razmišljam, pa delam napake (smeh).

Charlotte o svojih nastopih