The White Stripes sta bila prvaka surovega minimalizma - v vseh slogovnih pogledih, ne le glasbenem. Foto: EPA
The White Stripes sta bila prvaka surovega minimalizma - v vseh slogovnih pogledih, ne le glasbenem. Foto: EPA
Ob nastanku leta 1997 so ju kritiki sprejeli kot eno bolj izvirnih skupin tistega obdobja.

Dvojec alter rocka, sestavljen iz hiperproduktivnega Whita in njegove nekdanje soproge Meg White, je v sredo sporočil, da se razhaja zaradi "neštetih razlogov", ki pa jih nista razkrila. Ob tem sta dobitnika več grammyjev dejala, da si želita "ohraniti tisto, kar je lepo in posebno pri bendu".
"The White Stripes bi rada oznanila, da se je danes, 2. februarja 2011, njun bend uradno končal in ne bo več snemal ali koncertiral," se glasi izjava na uradni strani skupine.
Surova, z vplivi panka in bluza prežeta White Stripes, sta se sestavila leta 1997 v Detroitu in zaslovela že s svojim po sebi naslovljenim prvencem. Jack je bil tisti, ki je poskrbel za material in vokal, medtem ko je Meg sedela za bobni.
Zadnji studijski album leta 2007
Njun tretji album, White Blood Cells iz leta 2001, se je izkazal za veliko uspešnico - tako pri oboževalcih kot pri kritikih, alternativni duo pa ob the Strokes in še nekaterih drugih postavil za zastavonoši obujenega žanra garažnega rocka.
Ob tem sta anale videografije obogatila še z nekaj videospoti, ki veljajo malodane za umetniške stvaritve same po sebi: I Just Don't Know What to do With Myself (s Kate Moss), Blue Orchid, Seven Nation Army in drugi.
Njun uspeh in slava je v nadaljnjih letih le še rasla z albumi, kakršna sta Get Behind Me Satan in Icky Thump. Skupaj sta posnela šest albumov, pleg tega pa sta lani izdala še "live" album Under Great White Northern Lights.

Jack s številnimi projekti
V zadnjih letih se je Jack White loteval čedalje številnejših drugih projektov - kot solopevec in kot producent. Z Alicio Keys je posnel naslovno pesem za Jamesa Bonda, veteranko countryja Loretto Lynn je naredil spet za relevantno in produciral debitantski album svoje soproge, manekenke Karen Elson. Celo v Hollywood je stopi s stransko vlogo v Hladnem vrhu. Poleg tega je ustanovil še dve drugi dokaj uspešni skupini, The Raconteurs in The Dead Weather.
"Razlog niso umetniške razlike ali pomanjkanje želje po nadaljevanju, ne gre tudi za kake zdravstvene težave, saj se oba, Meg in Jack, počutita v redu in sta dobrega zdravja," piše v izjavi. Ob tem pa še, da dvojica upa, da bodo njuni oboževalci to odločitev sprejeli kot "pozitivno potezo, storjeno iz spoštovanja do umetnosti in glasbe, ki jo je bend ustvaril."

The White Stripes sta nastopila tudi v Ljubljani, in sicer v Križankah leta 2005. Koncertirala nista več od leta 2007, ko sta odpovedala turnejo zaradi Megine bolezni.
K. S.