Nekoč 'deklica z vasi', danes ena največjih ikon popularne glasbe. Foto: EPA
Nekoč 'deklica z vasi', danes ena največjih ikon popularne glasbe. Foto: EPA

V muzeju, kjer vstopnine ne zaračunavajo, so med drugim na ogled pevkine koncertne obleke in zlate plošče ter avdio- in videoposnetki.

Po poročanju portala abcnewsradioonline.com se je ob odprtju muzeja konec septembra Turnerjeva, ki živi v Švici, obiskovalcem zahvalila prek videosporočila. V njem je spregovorila o svojem odraščanju v Tennesseeju in dodala: "Upam, da bodo ljudje med sprehodom po šoli občutili, da sem sama primer, kako lahko deklica z vasi, ki je odrasla v težavnih okoliščinah, postane uspešna, in sledili mojemu zgledu."

Turnerjeva, "kraljica rokenrola", znana po uspešnicah We Don't Need Another Hero in The Best, je novembra lani sprožila postopek, s katerim se je prostovoljno odrekla ameriškemu državljanstvu. V Švici sicer živi že vrsto let in ima tudi švicarsko državljanstvo. Na ZDA jo, kot je pred časom dejala, veže le še družina, vračati pa se ne namerava.

Danes 74-letna pevka se je rodila kot Anna Mae Bullock, glasbeno kariero je začela še kot najstnica sredi 50. let, ko jo je pod svoje okrilje vzel Ike Turner, pozneje njen (nasilniški) mož. Ločila sta se konec 70. let, Tina pa je njuno burno razmerje razgalila v avtobiografiji. Pozneje so po Tinini življenjski zgodbi posneli film Kaj ima ljubezen s tem? (po njeni skladbi What's Love Got to Do with It) z Angelo Bassett v vlogi Turnerjeve.