Kot trdita Alen in Marko, je igranje v tribute skupinah namenjeno predvsem užitku. Foto: MMC RTV SLO
Kot trdita Alen in Marko, je igranje v tribute skupinah namenjeno predvsem užitku. Foto: MMC RTV SLO
NotnVun
NotnVun je zasedba, ki je nastala iz ideje bobnarja Marka Soršaka leta 2005. Foto: Osebni arhiv
Iron Median
Iron Median sestavljajo Sergej Škofijanec, nekdanji član skupine Requiem, Helmut Frangeš - Maco, nekdanji član skupine Sausages, Tine Horvat, član skupine The Bananas in Ivje, Matjaž Tozon na kitari in Alen na basu. Foto: Osebni arhiv
Rock Otočec 2010
Iron Median so bili letos glavni izvajalci zadnjega večera Rock Otočca. Foto: MMC RTV SLO
Iron Median
Alen in druščina nastopajo tako na večjih kot manjših odrih. Foto: Osebni arhiv

The Beatles revival in The Doors Alive sta zadnji v celi paleti tribute skupin, ki pogosto zaidejo v naše kraje. O sami priljubljenosti tovrstnih skupin in njihovi razširjenosti doma smo se pogovarjali s članom skupine Iron Median (zasedbe domačih glasbenikov, ki preigravajo največje uspešnice velikanov Iron Maiden) Alenom Steržajem, ki ga širša javnost bolje pozna po njegovem delovanju v zasedbi Big Foot Mama, in bobnarjem zasedbe NotnVun (domače rockovske skupine, ki preigrava predvsem uspešnice Metallice) Markom Soršakom – bolj znanem po delovanju v zasedbi Elvis Jackson. Kot poudarjata oba, sta obe tribute skupini le dobra priložnost za poustvarjanje. Več pa si lahko preberete spodaj.


Na domačih koncertnih in festivalskih odrih zadnje čase opažamo veliko tribute skupin. Kakšni so danes časi za njih?
Alen: Res je, razmah tribute bandov kaže, da je to postal popularen fenomen. Kakšni so časi? Hja, takšni, kot si jih narediš: z Iron Median nam je cilj ta fenomen v Sloveniji premakniti na neki višji nivo - da je ustrezno prizorišče, dovolj velik oder, kakovostno ozvočenje in predvsem da mi sami odigramo vse čim bolj podobno originalu. Zato sem precizno izbral glasbenike, ki so temu res dorasli.

Koliko nastopov ste imeli letos?
Alen: Osem - kar je za tak bend veliko -, od tega sedem v Sloveniji - od malih klubov (novogoriška Mostovna, mariborski Štuk) in razprodanega ljubljanskega Orto Bara do velikih odrov, kot je Rock Otočec, kjer smo bili celo 'headlinerji' nedeljskega večera, pa do nastopa v Srbskem Zrenjaninu na velikem mednarodnem motoshodu, kjer so si zaželeli prav nas, čeprav je tam okrog kar nekaj lokalnih Iron Maiden tribute bandov.
Marko: Dva, tri, šest, saj ne vemo več. Not n vun je projekt in ne band. Zato tudi igramo manj koncertov, a zato dobre koncerte. Vsega skupaj se jih v zadnjih petih letih nabralo že okoli 100 koncertov.

Vas kdaj moti oznaka, da ste "skupina z napako"? Kako na vas gledajo tisti najbolj zagreti oboževalci Iron Maiden (IM)?
Alen: Nismo še slišali, da bi bili bend z napako. Mi smo pač poustvarjalci glasbe, enako kot v Filharmoniji danes igrajo skladbe od Mozarta, tako mi igramo Iron Maiden. Kaj si o nas mislijo oboževalci IM, morate vprašati njih. So navdušeni, ker da zvenimo zelo podobno originalu in ker igramo skladbe, ki jih originalni IM v živo ni nikoli.
Marko: Mi ne kopiramo Metallice, mi izvajamo njihove priredbe in nikoli ne povsem identično. Eni nam pravijo, da znamo to celo bolje. To in zabavanje publike v vzdušju glasbe Metallice nam je to, kar nas najbolj zanima. Za druge opazke nam ni mar, niti niso pomembne. Projekt jemljemo resno, nismo pa klovni.

Katere so po vašem mnenju danes najbolj zaželene tribute skupine?
Alen: Tiste, ki poustvarjajo glasbo velikih svetovnih ikon - takšnih, ki so tako velike (in drage), da se okrog naših krajev ustavijo le na vsakih pet, deset let ali nikoli. In ker so njihovi oboževalci lačni to glasbo slišati v živo, je tribute band (če je res dober) odlična tolažba med čakanjem na naslednji prihod originalov. Torej: Iron Maiden, Guns n'Roses, Doors, Beatles, Led Zeppelin, Rolling Stones, U2 …
Marko: Lahko rečemo U2, Metallica, Guns n'Roses, Faith No More, Kiss … In še bi lahko Naštevali.

Koliko je samo tribute skupin Iron Maiden oziroma Metallice? Je med vami kakšno rivalstvo?
Alen: V Sloveniji smo menda edini, po svetu pa jih je na desetine. Rivalstva ne čutimo, saj drugih IM tribute bandov niti ne poznamo, na Balkanu nas pa itak označujejo za najboljši približek originalu.
Marko: Zagotovo je kar nekaj skupin, ki preigravajo skladbe omenjene skupine. Vendar, kot smo že omenili, je to naš projekt, in ne band, zato konkurence in tudi rivalstva ne čutimo. Imamo menedžment, ki poskrbi za nastope. Člani projekta Not'n'vun, pa imamo še svoje primarne bande, kot so i vs. I in Elvis Jackson.

Kaj je na primer motiviralo vas, da ste začeli preigravati največje uspešnice Iron Maiden oziroma Metallice?
Alen:
Predvsem to, da smo gor rasli z njihovo glasbo, ki nam ni dala miru tudi dolgo po tem, ko smo že prerasli najstniško kovanje idolov v zvezde.
Marko: Kot mladeniči smo radi poslušali Metallico. Bili so nam vsem veliki vzorniki. Ko smo prvič poprijeli naše inštrumente v roko, so bile to prve skladbe, ki smo jih poskusili posnemati. Našli smo se skupaj in naredili Metallica tribute band.