Pevka The Cranberries Dolores je turnejo odpovedala zaradi osebnih razlogov. Foto: EPA
Pevka The Cranberries Dolores je turnejo odpovedala zaradi osebnih razlogov. Foto: EPA
New Order v današnji postavi. Foto: Organizator

The Cranberries, ki so svoje največje uspehe doživljali sredi 90. let, leta 2009 pa so se znova zbrali po šestletnem premoru, so morali odpovedati napovedano evropsko poletno turnejo "Roses". Pevka skupine Dolores O'Riordan se je oboževalcem opravičila in sporočila, da se na turnejo ne more podati iz osebnih razlogov.

Nekaj datumov bodo skušali nadomestiti, zagotovo pa so povsem odpovedani nastopi na festivalih v Parizu, Ruomsu, Zagrebu in Cognacu.
Zapuščina Joy Division
Organizatorje festivala na zagrebškem Jarunu, ki bo letos potekal med 28. in 30. junijem, pa odpoved ni vrgla iz tira in so nemudoma postregli z všečno menjavo - na zadnji dan festivala bodo namreč nastopili New Order. Skupina je nastala iz zapuščine kultnih Joy Division leta 1980 po samomoru pevca Iana Curtisa.

Vlogo frontmana je prevzel kitarist Bernard Sumner, pridružili pa so se mu še Stephen Morris na bobnih in Peter Hook na basu. Postava se je do danes malce zamenjala, ko so ob Sumnerju in Morrisu v skupini še Gillian Gilbert, Phil Cunningham in Tom Chapman.

Vplivna skupina
New Order so naglo postali eden najbolj cenjenih in najvplivnejših bendov, ki je postregel z uspešnicami, kakršne so Blue Monday (najbolj prodajan dance single vseh časov), Crystal in True Faith. Po nekajletnem premoru se je skupina lani veličastno vrnila na odre in njihov londonski koncert je bil razprodan v petih minutah.

Na letošnjem INmusic festivalu bodo poleg New Order (ki bodo nato nastopili še v Novem Sadu na festivalu Exit) med drugim nastopili še Franz Ferdinand, Gorillaz Sound System, Plan B, Mando Diao in Gogol Bordello.