Vedno od glave do pet urejena Vanessa je violino zamenjala za smučke, dolge lase pa skrila pod čelado. Foto: EPA
Vedno od glave do pet urejena Vanessa je violino zamenjala za smučke, dolge lase pa skrila pod čelado. Foto: EPA
Vanessa Mae
Pred dvema letoma je bila tarča kritik, ker je v Grozniju nastopila na praznovanju ob 35. rojstnem dnevu čečenskega voditelja Ramzana Kadirova. Foto: EPA

Mednarodna glasbena zvezdnica je veljala za čudežnega otroka, saj je že pri desetih letih imela svoj prvi samostojni nastop. Nato je odrasla v lepotico in se odločila za mešanico popa in klasične glasbe, videospote pa je "začinila" z zapeljivim videzom, ki jo je uvrstil tudi na mnoge sezname najbolj privlačnih žensk na svetu.

Če ste se vprašali, kam je v zadnjih letih izginila, je odgovor jasen: na bele strmine. Vanessa namreč že tri leta živi v švicarskem zimsko-športnem središču Zermatt, kjer trdo trenira, saj ima pred seboj le en cilj - da bi drugo leto kot alpska smučarka nastopila na olimpijskih igrah v Sočiju v Rusiji.

"Ljudje so zelo presenečeni, ko me vidijo na smučeh, saj sem popolnoma netipična smučarka - klasična violinistka, Azijka, ki je vse življenje živela v mestu. A vse od 14. rojstnega dne so moje največje sanje, da bi postala izjemna smučarka. Odločena sem, da bom kmalu del olimpijske družine," je dejala.

Druga Tajka na zimskih olimpijskih igrah
A prehod med vrhunske smučarke bo za 34-letnico še dolg, saj bo morala upoštevati vse pogoje Mednarodne smučarske zveze (FIS). Mednje sodi tudi to, da mora nastopiti na najmanj petih mednarodnih tekmah, da se bo nato lahko pojavila na startu olimpijske tekme v veleslalomu, želi pa si nastopiti tudi v slalomu.

Vanessa je sicer britanska državljanka, a ima tudi tajski potni list. Po njenih žilah se pretaka mešana kri, saj je bila rojena v Singapurju, njena mati je Kitajka, oče pa Tajec, a je odraščala na Otoku, saj je bil materin drugi mož Britanec. Njeno polno ime je Vanessa Mae Vanakorn Nicholson.

Če se ji uspe prebiti v tajsko reprezentanco - no, pravzaprav le zadovoljiti FIS, domače konkurence sploh nima -, bo postala šele druga predstavnica te države z nastopom na zimskih olimpijskih igrah. Akademik Prawat Nagvajara je oral ledino na igrah v Salt Lake Cityju leta 2002, ko se je preizkusil v teku na smučeh, med svetovno elito pa se je pomešal tudi štiri leta pozneje v Torinu.

Doma ima veliko spodbude
"Želim si nastopiti pod tajsko zastavo, saj sem ta del sebe vedno zanemarjala - da sem tudi malo Tajka. Moj oče, tako kot večina Tajcev, nikoli ni stal na smučeh, a navdušen je nad mojim projektom in me vsak dan spodbuja, prav tako tajski olimpijski komite," je dodala zvezdnica.

Kot so pojasnili pri FIS-u, Vanessa Mae potrebuje vsaj pet startov na tekmah z mednarodno udeležbo, na katerih mora nabrati določeno število točk, da se bo kvalificirala za olimpijski veleslalom, ki bo februarja prihodnje leto potekal na strminah nad sicer obmorskim Sočijem. "Ima še eno leto časa, v katerem bo veliko tekem, tako da so njene možnosti povsem realne," je dejala predstavnica FIS-a Riikka Rakic.

Glasbo dala na pavzo
Da violinistka misli povsem resno, pa je dokazala tudi s tem, da bo v tem letu povsem opustila glasbeno ustvarjanje. "V glasbi sem perfekcionistka, v smučanju pa seveda nimam nikakršnih iluzij, da lahko končam na zmagovalnem odru, še med stoterico se verjetno ne bom uvrstila. Obstaja tudi tveganje, da si kaj zlomim ali se poškodujem, a življenje je kratko in treba ga je jemati s polno žlico. Želim si le en nastop na olimpijskih igrah in moje sanje bodo uresničene," stoji z nogami trdno na tleh.

In kaj potem, po Sočiju? "Vračam se h glasbi. Pripravila bom nov album, kajti smučarka ne bi bila. Sanjska služba je stati na odru in nastopati pred množico."