Geldof se vse od Band Aida bori, da bi z glasbo pomagal revnim državam, še vedno pa v središču njegovega zanimanja in pomoči ostaja Afrika. Foto: EPA
Geldof se vse od Band Aida bori, da bi z glasbo pomagal revnim državam, še vedno pa v središču njegovega zanimanja in pomoči ostaja Afrika. Foto: EPA
Bono in Bob Geldof
Bono in Bob Geldof - dva najvidnejša glasbenika dobrodelnika, ki se pogosto srečata tudi z najpomembnejšimi svetovnimi politiki. Foto: EPA
Band Aid 20
Ovitek zadnje različice pesmi, ki jo je zapel Band Aid 20. Foto: EPA

Irski glasbenik Bob Geldof je potarnal, da ga omenjena skladba, ki jo je Band Aid posnel pred 26 leti, da bi zbral nekaj sredstev za obubožano Etiopijo, preganja še danes. Čeprav mu je prinesla ogromen dobiček, saj je postala eden najbolje prodajanih singlov tistega časa, Geldof trdi: "Prosim, ne vrtite je več, dovolj je imam!"

"Vsak preklemani december je isto!"
Danes, natančno ob 26. obletnici izdaje pesmi, se je znova posul s pepelom in izjavil: "Priznati moram, da sem odgovoren za dve najslabši pesmi v zgodovini glasbe. Prva je Do They Know It’s Christmas?, druga pa We Are the World. Zdaj zdaj se bo zgodilo, da bom znova zaslišal tisto prvo - in nato me bo preganjala še ves december. Si že predstavljam - odšel bom v trgovino, se postavil v vrsto za meso - in nenadoma bo zadonela iz zvočnikov. Vsak december isto, vsak preklemani december!"

Dodal je, da mu jo kot nalašč vsako leto zapojejo tudi pevci, ki mu pridejo zapet pred vrata njegove vile na jugu Londona. "Sveta noč in Do They Know It's Christmas. Vedno eno in isto. In v tistem trenutku vedno pomislim: Prosim, prosim, nehajte peti, ne uničujte še bolj moje pesmi," je dejal 59-letni nekdanji pevec skupine Boomtown Rats.

Bono, Sting, George, Paul ...
Skladbo, ki se v veselem decembru vrti tako rekoč po vsem svetu, je Geldof napisal s pevcem Midgeem Urejem, idejo za glasbeno podporo lačnim v Etiopiji pa sta dobila po BBC-jevem poročila o razmerah v tej državi. Najvidnejši britanski in irski glasbeniki, združeni v Band Aid - med njimi so bili tudi Sting, Simon Le Bon, David Bowie, Boy George, Bono, George Michael, Phil Collins, Paul McCartney in drugi, so takrat zbrali več kot 120 milijonov evrov, nekaj mesecev pozneje pa je takšen uspeh spodbudil še ameriške pevce, ki so posneli svojo dobrodelno skladbo We Are the World.

Skladba Do They Know It's Christmas je na Otoku podrla vse rekorde in postala najbolje prodajani singel od uvedbe lestvice singlov, saj si je skladbo le v prvem tednu zaželelo imeti milijon ljudi. Na prvem mestu lestvice je ostala pet tednov, tudi v prestižnem božičnem času, prodaja pa se je konec decembra ustavila na 3,5 milijona izvodih. Primat najbolje prodajanega singla v Veliki Britaniji je obdržala vse do leta 1997, ko jo je premagala poslovilna skladba za princeso Diano, balada Candle in the Wind Eltona Johna.

Kuj železo, dokler je vroče ...
A zgodba s tem še ni bila končana, saj je prvi Band Aid dobil kar dva naslednika. Band Aid II je nastal leta 1989 in zbral novi rod takrat priljubljenih izvajalcev, kot so bili Kylie Minogue, Jason Donovan, Lisa Stansfield, Cliff Richard, Jimmy Somerville, Wet Wet Wet, Bros in drugi. Priredba se je znova zavihtela na prvo mesto v božičnem tednu in zbrala nov kup denarja.

Leta 2004, 20 let po nastanku, pa je sledila še tretja različica te legendarne skladbe, pobudo zanjo pa je dal pevec skupine Coldplay Chris Martin. Glasbeniki so si nadeli ime Band Aid 20 in znova dosegli sam vrh lestvic, ta različica pa se razlikuje od prejšnjih po dodanem rapu Dizzeeja Rascala.

Kljub pogostemu predvajanju in finančnemu uspehu zadnjih dveh izvedb pa večini v ušesih še vedno ostaja predvsem prva, torej originalna izvedba. Na smolo Boba Geldofa.

Do They Know It's Christmas (1984)

Do They Know It's Christmas (1989)

Do They Know It's Christmas (2004)