"Med drugim nas druži tudi ljubezen do irsko-keltske glasbe in to je bil najverjetneje nekakšen predpogoj za skupno ustvarjanje in simbiozo v skupini," je povedal Jančič. Foto: Facebook Happy Ol'McWeasel

Veselje, glasba in prijateljstvo nimajo meja, zato smo veseli, kjer koli že smo in kjer koli nastopimo.

Happy Ol'McWeasel
Happy Ol'McWeasel so svoj prvi album No Offence izdali 17. marca. Foto: Facebook Happy Ol'McWeasel
Happy Ol'McWeasel
Pevec Gregor Jančič meni, da so dobra skupina, saj igrajo, se potijo, pijejo in dihajo kot eno. Foto: Facebook Happy Ol'McWeasel
Happy Ol'McWeasel
Oboževalci skupine so kot gostje sodelovali pri snemanju albuma. Foto: Facebook Happy Ol'McWeasel

Njihova zgodba se je začela nekaj dni pred praznikom svetega Patrika leta 2007. Gregor Jančič (vokal) in Primož Zajšek (harmonika) sta se odločila, da mariborski publiki za ta irski praznik ponudita nekaj svežega. Idejo o irsko-keltski punk-rockovski glasbi sta predstavila še prijateljem Tinetu Trapečarju (akustična kitara), Luku Cajnkarju (električna kitara), Binetu Zorku (bas kitara) in Alešu Voglarju (bobni).

Tako je zasedba postala popolna in čez teden dni so že odigrali prvi koncert, ki je doživel zelo pozitiven odziv obiskovalcev. Nekoliko pozneje se je fantom pridružil še Martin Bezjak (viola), kitarista Cajnkarja pa je zamenjal Aleš Pišotek.

Čeprav je bila skupina sprva zasnovana kot projekt, je predvsem zaradi pozitivnega odziva publike prerasla v nekaj veliko večjega. "Definitivno tako dobrega odziva s strani publike nismo pričakovali, vedeli smo le, da bomo uživali v tem, kar smo pripravili. To je naše vodilo. Res pa je, da je za glasbenika največja pohvala oziroma priznanje, če uživa tudi publika, in to nam je do zdaj še vedno uspelo," je za MMC povedal Jančič.

Celoten pogovor z Moonom, kot kličejo pevca, si lahko preberete spodaj.


Od kod ideja za ime skupine?
Ime skupine je rezultat besedne igre in nima globljega pomena.

Začeli ste bolj za šalo kot zares. Kdaj je nastala vaša prva avtorska pesem?
Avtorske pesmi so bile vedno nekje od zadaj, v podzavesti. Dejansko smo prvo pesem (Hairy Grizzly) zavestno začeli pisati in skladati kar pred koncertom, ko se je skupina pripravlja na nastop in vadila v zaodrju.

Ustvarjate tako priredbe irskih pesmi kot svoje lastne skladbe. Kje iščete irske pesmi in kako se odločite, katere boste predelali?
Irska in keltska kultura nasploh zajema široko paleto tradicionalnih komadov, tako z izborom načelno nimamo težav. Delujemo po receptu, izbereš tisto, ki ti najbolj leži in kar lahko predelaš tako, da je najbolj zanimivo za publiko in unikatno. Na vsaki tradicionalni pesmi, ki jo predelamo, radi pustim svoj pečat.

Vzdušje na nedavnem koncertu v Ljubljani je bilo enkratno. Videti je, da ste si z leti nabrali precej oboževalcev.
Vedno in povsod upamo na nove oboževalce in prijatelje, teh ni nikoli dovolj. Vsakič, ko nekdo stopi do nas in pove svoje mnenje, negativno ali pozitivno, smo le-tega veseli. Veselje, glasba in prijateljstvo nimajo meja, zato smo veseli, kjer koli že smo in kjer koli nastopimo.

Je na vaših koncertih stalna praksa, da nekaj piv podelite tudi obiskovalcem?
To je stalna praksa. Publiko obravnavamo kot naše prijatelje. Če uporabim prispodobo - prijatelju v baru včasih plačaš pivo, tako je tudi na koncertu. Včasih leti pivo tudi v obratni smeri, torej na oder.

Nekaj obiskovalcev je na koncertu izvedlo t. i. stage-dive in z odra skočilo na roke obiskovalcev. Se to večkrat dogaja? Tudi vi kdaj skočite med oboževalce?
Stage-dive ni redkost na naših koncertih. Sicer je odvisno od odra in dogodka, ampak se dogaja pogosto. Tudi sami izvedemo kaj podobnega, čeprav večkrat po odru padamo zaradi politega piva in pomanjkanja prostora.

Vam je irska glasba všeč tudi brez rockovskih ritmov?
Irsko-keltske pesmi so zelo srčne, včasih žalostne, navihane in tudi življenjske. Zato ni prav nobenega razloga, da le-teh ne bi marali v svojem bistvu in osnovi.

Bi lahko našli kakšno vzporednico med slovensko in irsko tradicionalno glasbo?
Ena izmed vzporednic je definitivno kultura pitja in s tem izražanje le-tega v pesmih. Kot sem že nekoč dejal, nasploh vidim nekakšno povezavo med omenjenima narodoma. Kot primer naj navedem, da sta bila oba naroda v svoji zgodovini zatirana iz strani večjih, ki so si jih podjarmili, pri čemer pa ni zmanjkalo razlogov za veselje in boljši jutri.

Ste že kdaj igrali na Irskem ali kje drugje v tujini?
Tujina nam definitivno ni tuja, prišel bo čas, ko bomo našo interpretacijo irsko-keltske glasbe predstavili tudi preostanku keltskih narodov. Smo pa nabrali že kar nekaj koncertov v tujini, predvsem na festivalih v Avstriji in Italiji. Za jesen načrtujemo krajšo turnejo po Nemčiji, Avstriji, Belgiji …

Ste tudi zasebno tako divji kot na odru?
Vsak izmed nas je popolnoma unikaten karakter. V zasebnem življenju se precej razlikujemo, tako po interesih kot po načinu življenja. Res sem fasciniran nad tem, kako dobro funkcioniramo in se razumemo. Najbrž tudi zaradi tega, ker ne manjka zanimivih prigod iz življenj posameznikov in se posledično na vsakih vajah zabavamo in smejimo. Vendarle je treba upoštevati, da smo bili prijatelji že pred nastankom skupine. Res smo dobra ekipa, kar se vidi tudi na koncertih, ko vsi igramo, se potimo, pijemo in dihamo kot eno.

Hairy Grizzly

Irish Rover

Happy Ol'McWeasel in Blaze Bayley

Veselje, glasba in prijateljstvo nimajo meja, zato smo veseli, kjer koli že smo in kjer koli nastopimo.