The Tide se podobnih projektov običajno ne udeležujejo, toda pri STG-ju so naredili izjemo. Se jim bo izplačala? Foto: Klemen Prepeluh
The Tide se podobnih projektov običajno ne udeležujejo, toda pri STG-ju so naredili izjemo. Se jim bo izplačala? Foto: Klemen Prepeluh
The Toronto Drug Bust
Manjkali ne bodo niti vedno bolj vseprisotni The Toronto Drug Bust. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
MojcaArt
Ženske kvote bo zapolnjeval ženski del dueta MojcaArt. Foto: Osebni arhiv
Torul
Za temačnost prvega večera bodo poskrbeli Torul. Foto: Osebni arhiv

STG bo potekal med 21. in 24. marcem na štirih prizoriščih v Ljubljani (Kinu Šiška, Orto baru, Gali hali in K4).

Med njimi bodo predstavniki tujih festivalov izbrali štiri, ki bodo dobili priložnost nastopiti na tujih festivalih v bližnji okolici, med njimi na avstrijskem Waves Vienna, madžarskem Szigetu, hrvaškem Terraneu in srbskem Exitu.

Spored nastopajočih si lahko ogledate spodaj.


Sreda, 21. marec

PRIZORIŠČE: Kino Šiška - Komuna
URA ZAČETKA: 20.30
NASTOPAJOČI: MojcArt, The Tide, The Toronto Drug Bust, Torul
GOSTJE: Brains, afterparty z Radiem Terminal

Četrtek, 22. marec

PRIZORIŠČE: Orto Bar
URA ZAČETKA: 20.30
NASTOPAJOČI: Barely Modern, Dandelion Children, ŠKM Banda
GOSTJE: My Buddy Moose
Petek, 23. marec

PRIZORIŠČE: Klub K4
URA ZAČETKA: 20.30
NASTOPAJOČI: Beatmyth, Neomi, London, Hex
GOSTJE: Luise Pop

Sobota, 24. marec

PRIZORIŠČE: Gala Hala
URA ZAČETKA: 20.30
NASTOPAJOČI: Dežurni Krivci, Werefox, LastDayHere, Noctiferia
GOSTJE: Dreddup, didžej-set z Danielom Millerjem

Nedelja 25. marec

PRIZORIŠČE: Kino Šiška - Katedrala
URA ZAČETKA: 19.00
NASTOPAJOČI: Adam (Slovenija), PassoGigante (Italija), S.A.R.S. (Srbija) in The Subways (Velika Britanija).


Zmagovalci bodo znani 25. marca, ko se bo tudi zgodilo zadnje dejanje festivala, ki bo potekal pod soorganizatorstvom Rock Otočca.

Med tednom slovenske glasbe pa bodo ustvarjalci na predavanjih in delavnicah odprli tudi kritične teme iz glasbenega in glasbeno-organizacijskega področja, kot je avtorsko pravo za glasbenike, delovanje glasbenih organizacij, založniške smernice, glasbeno novinarstvo, prodor na večje trge, pomen videospotov kot del vizualne podobe glasbe ipd.
Spodaj vam predstavljamo skupine, ki bodo zavzele oder Komune Kina Šiška v sredo, 21. marca.


STG bo najprej zaslišal ženski glas, in sicer tistega, ki sliši na ime MojcArt. "Motivacija je vedno glasba, predstaviti svojo glasbo ... Nastopati, uživati. Sicer pa sem si želela biti zraven na prvem STG-ju (smeh). Super mi je bilo, ko sem slišala, da se dogaja kaj takega pri nas, in ker sem ravno začela stopati v bolj samostojne/solo vode, sem naju s Petrom prijavila. Festivali sprva niso bili takšna motivacija kot morda za ostale prijavljene. Cilj je bil igrat na STG (smeh)."

Za imenom MojcArt se skriva glasbenica, ki se z glasbo ukvarja že vse življenje. V preteklosti ste jo lahko že videli v zasedbah, kot so Spleen, Obduction, BRO, Ashton's kitchen, mediocore, naio ssaion. Poleg petja piše svojo glasbo in besedila in igra kitaro, na njeni samostojni poti pa jo spremlja njen najljubši kitarist Peter Pavičić, s katerim sta prej v zasedbi Spleen sodelovala skoraj deset let.

Z nasmeškom pravi, da STG zanjo prihaja v pravem času. "Po desetletju muziciranja v bendih zdaj stopam na samostojno pot, na kateri me spremlja Peter. To je zame novo obdobje, ker prvič ne nastopam (samo) kot vokalistka, ampak bolj kot glasbenica ... Avtorski material sem pisala, komponirala in ga izpopolnjevala s Petrom v zadnjem letu, tako da že izbiram, kaj bi lahko šlo na album. Ampak vse ob pravem času. Za glasbo si je treba vzet čas (smeh). Tako da, STG bo super izhodiščna točka za naju, da začneva predstavljati material," je pojasnila Mojca. Glasbenica že zdaj ve, da bo STG predvsem dobra izkušnja. A pri visokopoteznih ciljih - tj. nastopih na tujih festivalih, ostaja skromna. "Mislim, da nekih favoritov nimava, vesela bi bila, če bi naju kdor koli povabil," še trdi v smehu pevka.

"Običajno se ne udeležujemo raznih razpisov, tekmovanj, ker nimajo neke teže in so nam zgolj breme. No, ravno nasprotno je pri STG-ju, kjer je organizacija narejena po modelu, ki je bil preverjen in dobro sprejet v tujini. To pomeni, da gre za organizacijo, v kateri so ljudje, ki imajo dovolj izkušenj in znanja v glasbeni industriji. Odlično sestavljen koncept, ki ponuja ogromno na osnovi delavnic, okroglih miz, koncertov itd. Za nas pomeni to še en koncert več in nabiranje čim boljših kontaktov iz Slovenije in tujine," je pred nastopom zasedbe The Tide pojasnil pevec Tomaž Štular.

Koncerti zasedbe so energični in teatralni. Gre za prave projekte v malem, ki na čase vključujejo posebne videoprojekcije z art-videoclipi, narejenimi za specifične komade. Skupina je v svoji zgodovini izdala tri albume Love & Trust (2006), Live & Clean (2008), ki je posnetek koncerta v legendarni oddaji Izštekani na Valu 202 z Juretom Longyko in Kings of the hill (2010). Njihova ustvarjalnost seže tudi v druge glasbeno-umetnostne vode.

Zaseba je trenutno v fazi ustvarjanja nove plošče, pripravljajo se na snemanje novega videospota in so ob tem ves čas koncertno aktivni. "Kot se aktiven da biti v Sloveniji," je dodal Štular in se dopolnil: "Na kratko, ni nam dolgčas." Pred STG-jem nimajo pretiranih pričakovanj. "Veselimo se koncerta, veselimo se večera, na katerem bodo nastopili odlični bendi," je dejal Štular. O nastopanju na tujih festivalih pa razmišlja tako: "Vsak izvajalec bi verjetno rad nastopil na tujem festivalu, kateri festival je to, pa zaenkrat ni važno. Verjetno čim dlje od doma (smeh). Za Slovenske festivale je vedno čas, za tuje pa ... Hmmmm, je potrebno še veliko več kot samo dober koncert."

Pevec skupine The Toronto Drug Bust Izak Košir pozdravlja idejo STG-ja: "Zanimiva ideja, za katero verjamem, da bo pripomogla k promociji glasbe slovenskih avtorjev oziroma skupin tudi v tujini. Doma pa vnovič opozorila, da na naši sceni le ni tako slabo, in morda razširila krog poslušalcev." Za njih prihaja praznik glasbe na slovenskih tleh ravno v času priprav na snemanje novega albuma in kot prvi nastop v nizu nastopov na nekaterih prihajajočih festivalih.

Slovensko-finska naveza je svoj prvenec Enfant Terrible (2010) izdala tako v Sloveniji, na Finskem kot v ZDA. Lani pa je na letnih nagradah mednarodnega portala radia in revije Somojo odnesla nagrado za alternativne izvajalce leta.

Med Koširjevimi željami, ki se lahko po nastopu na STG-ju prav hitro uresničijo, visoko kotira predvsem en festival v bližnji soseščini: "Terraneo - zaradi izjemnega seznama nastopajočih letos - in seveda Exit in Sziget. Sicer pa se ne bi branili nobenega uveljavljenega britanskega festivala - tja grem tudi peš, če bo treba." Slovenski del skupine sestavljajo poleg Koširja še Vid Polončič Ruparčič (kitara), Tamir Gostiša (kitara), Jernej Kržič - Nietzsche (bas) in Dorian Granda (bobni).

Torul je glasbena skupina iz Ljubljane, ki jo sestavljajo avtor, producent in klaviaturist Borut Bernik - Torul, pevec Jan Jenko in kitarist in klaviaturist Borut Dolenec. "Podpiramo take poizkuse, narediti nekaj za slovensko sceno, še posebej pa, da izbirajo tujci, da se namreč ne pojavljajo vedno ista imena," je pred nastopom na STG-ju povedal Bernik in dodal: "Ni pričakovanj. Slovenske publike ni moč predvideti, zato se s tem ne obremenjujemo. Želimo si pa seveda karseda dober nastop in odziv glede na pogoje, ki bodo."

Že ob prvencu Dark Matters leta 2010 so v tujini vzbudili nemalo zanimanja in za naslednji projekt podpisali z založbo Infacted. Torul so s stvaritvami iz nove plošče In Whole, ki je izšla v decembru 2011 pri Infacted, redni gostje na lestvicah, kot so German Alternative Charts, ameriški Strangeway Radio, regionalni MTV in druge, znani spletni portal DepecheMode.de pa je skupini Torul pravkar celo podelil naziv novinec leta.

"Takoj za tem koncertom letimo v Beograd, kjer imamo prav tako koncert," je dejal Bernik. Skupina še pred poletjem napoveduje nov singel, ki po Bernikovih besedah napoveduje nekoliko nov, svež zvok skupine. V zraku pa visi tudi ideja o videospotu. Najljubšega festivala nimajo. "Težko je izpostaviti le enega. Letos smo povabljeni konec maja na Wave Gothic Treffen v Leipzigu, kar je za nas velika čast - to je morda največji festival 'darkerske' scene. Obstaja seveda še kup drugih, ki nas morda čakajo v prihodnosti, npr. M'era Luna. Na splošno zelo radi koncertiramo, saj s tem predstavljamo svoje delo v nekoliko drugačni, koncertni izvedbi," je razkril Bernik.